Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Podzimní sklizeň


Pavla Kislerová, č. 4/2014, s. 16-17

Na podzim je sklizeň v divoké přírodě obzvláště hojná a překypuje škálou všemožných plodů krásných barev a zajímavých chutí. Já si tohle období obzvláště užívám, od procházek a natahovaní se do větví stromů až po míchání barevných, sladce vonících kotlíků plných džemů.

Bezinky

Bezinky jsou plné antioxidantů a vitaminu C, ale najdeme v nich i vitamin A, B6, železo, draslík a v menším množství i mnoho dalších vitaminů a minerálů. Šťáva se dá v malém množství pít i syrová, například s jablečným džusem. Ve větším množství může způsobit průjem, což však také má své medicinální využití, tedy v případě potřeby neváhejte. Semínka jsou pro lidi toxická, čehož se zbaví až pořádným povařením. Tradičně se jejich léčivých vlastností využívá při chřipkách a nachlazeních, a to ve formě sirupu i elixíru vyrobeného macerováním bezinek v medu a alkoholu - v případě nemoci podávejte půl kávové lžičky každé dvě hodiny. Využití v kuchyni zahrnuje přidávání do džemů, marmelád, buchet i koláčů. Moje oblíbená kulinářská pochoutka je takzvaná „Pontak“ omáčka, což je výborná varianta worcestru. Doma ji přidáváme do polévek, omáček a dresinků, hodí se i k nakládání masa, ryb i zeleniny.

Pontack omáčka:

½ kg bezinek
½ kg jablečného octa
200 g cibule
15 g zázvoru
1 lžíce celého pepře
6 hřebíčků
4 kuličky nového koření
1 lístek badyánu

Bezinky s octem pečeme v troubě na nízkou teplotu kolem 50 ˚C asi 8 hodin nebo přes noc. Dobře je v octu rozmačkáme a přecedíme. Vzniklou šťávu vaříme půl hodiny s najemno nakrájenou cibulí a kořením. Opět scedíme a slijeme do sterilizovaných lahví.

Tip: oddělování od stopek může být dost pracné. Osvědčila se mi tahle metoda: Několik trsů bezinek se chytí za stopky do větší igelitové tašky, takto se ponoří do kyblíku, přes který se taška přetáhne tak, aby bezinky neskákaly ven. Pak se pořádně zatřese a bezinky opadají do kyblíku. Od stopek jdou lépe krátce po sběru. Poté se kyblík napustí vodou, bezinky nezralé a přezrálé, které už vysychají, vyplavou na povrch.

Šípky

Dalším bohatým zdrojem vitaminu C jsou šípky, které mimo jiné obsahují i vitamin A a mangan. Jíst můžeme šípky z jakýchkoliv růží, nejchutnější jsou ale, navzdory jejímu názvu, šípky z růže svraskalé. Nezoufejte však, pokud ve vašem okolí nerostou, na přípravu sirupu se opravdu hodí jakékoliv šípky. Výhodou sirupu i rosolu je, že se přecedí přes plátno a tak se lehce zbaví všech těch malých chloupků, co se skrývají uvnitř a mohou dráždit zažívací trakt. Jinak většina receptů doporučuje šípky rozkrojit a semínka s chloupky vybrat a vymýt, což zahrnuje džemy a polévky, které jsou tradičním pokrmem v Norsku. Co jsem, přiznám se, zatím nevyzkoušela, je šípková omáčka. Dělá se ze šípkového džemu a podává se ke zvěřině.

Jeřabiny

Tradiční využití jeřábu jako léčivky je asi méně známé než u šípku i bezinek, ale i jeřabiny obsahují vysoké množství vitaminu C a dají se využít například ke kloktání při bolesti v krku. Neměly by se jíst syrové ve větším množství kvůli kyselině parasorbové, která zatěžuje žaludek a ledviny. Tepelnou úpravou se mění na kyselinu sorbovou, která je neškodná a využívá se v potravinářském a kosmetickém průmyslu jako konzervant. V kuchyni se opět osvědčí na výrobu džemu či rosolu, které se hodí ke zvěřině, nejlépe k vysoké. Výrazně trpké chuti se dá zbavit propláchnutím horkou vodou před vařením, mně osobně ale ta chuť vyhovuje. Moc mi chutná jeřabinový rosol naředěný s jablečným džusem přidaný do kaše či přelitý přes palačinky. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete výrobek povařit s bylinkami, výborná je například kombinace s rozmarýnou.

Trnky

Divoký předchůdce některých šlechtěných odrůd švestek, trnky, byly využívány už v prehistorické době. Svíravosti plodů i kůry se dá využít k zastavení krvácení a čistění ran. Trnky se doporučuje sbírat až po prvních mrazech, což zlepšuje jejich chuť a konzistenci, ale můžete je také nasbírat dříve a přes noc strčit do mrazáku. Velmi známý je trnkový džin, tedy jednoduše trnky s cukrem macerované v džinu. Zde platí pravidlo čím déle, tím lépe, s tím, že asi po roce se už trnky začnou rozpadat. V této fázi můžete dřeň přepasírovat přes síto a smíchat s roztavenou hořkou čokoládou. Mix pak vlijte do formy a nechte ztuhnout na dvě hodiny v mrazáku, mňam. Kromě džemu je také chutný sirup, osvěžující chuť trnek je skvělá s perlivou vodou nebo ve zmrzlinovém poháru.

Hloh

Hloh je snad až zázračné srdeční tonikum, které se využívá k ozdravení žil a srdečního svalu, snížení tlaku a zlepšení krevního oběhu. Nekombinujte však s doktorem předepsanými léky a použití raději konzultujte s odborníkem. K jídlu je hloh bezpečný, a to zahrnuje mladé listy, květy i plody. Co se plodů týče, nemají příliš výraznou chuť, i když některé druhy jsou chutnější než jiné. Dají se využít k přípravě džemu, „čatny“ i kečupu. Po povaření ve vodě či octu se musí oddělit pecka prolisováním přes síto, což může být dost pracné, ale takový hlohový kečup bude jistě netradičním překvapením pro jakéhokoliv hosta.

Bobulová povidla - výborná zdravá pochoutka nejen k namazání na chleba, obzvláště oblíbená dětmi.

Smícháme různé bobule, kombinacím se meze nekladou, zalijeme vodou, dobře povaříme a ve vodě rozmačkáme. Přes noc necháme překapat přes plátno, ráno ještě vyždímáme, co se dá. Do vzniklé šťávy přidáme v poměru 1 : 1 jablečný koncentrát a několik plátků citronu. Svaříme asi na polovinu, až do vyhovujícího ztuhnutí, horké vlijeme do zahřátých sterilizovaných zavařovaček.

Zdroje:
http://nutritiondata.self.com/;
Dieter Podlech: Herbs and Healing Plants;
Zoe Hawes: Wild Drugs;
Julie Bruton-Seal & Matthew Seal: Hedgerow Medicine;
Alys Fowler: The Thrifty Forager;
Roger Phillips: Wild Food

 


Pavla Kislerová - vyrábí a prodává produkty z divoce rostoucích rostlin, iniciuje založení medicinální komunitní zahrady ve Frome, UK

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu