Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Malí squatteři


Daniel Horáček, č. 4/2014, s. 32-33

Když se věnujete studiu a sledování volně žijících živočichů, občas narazíte na něco zajímavého a nezvyklého. A tohle bylo opravdu netypické. Zhruba v půli srpna jsem dostal e-mail od RNDr. Miroslava Honců z českolipského muzea, kterým mě upozorňuje na dosud neevidovanou letní kolonii vrápence malého (Rhinolophus hipposideros) na okraji Českého ráje v obci Příkazy. Prý je tam opuštěný hotel, ve kterém sídlí. Klíče má k dispozici zdejší hospodský. A tak jsem, vzhledem k tomu, že je pokročilá roční doba a kolonie netopýrů se již rozpadají, vyjel rychle místo prozkoumat.

Do Příkaz jsem dorazil kolem 17. srpna a po krátké rozmluvě a vysvětlení, kdo jsem a proč jsem přijel, mě hospodský vzal do hotelu. Očekával jsem, že mě povede na půdu, kde obvykle tito vrápenci bývají, ale k mému překvapení mě zavedl do prvního patra. Tam bylo na první pohled vidět, že hotel je již řadu let opuštěný, mnohá okna byla vysklená a pokoje bez nábytku, ale zato se spoustou okřídlených obyvatel. Těm se nejvíce líbilo hlavně v malých temných koupelnách, které byly součástí každého pokoje. Celkem jsem vrápenců napočítal 62, většinou tohoroční vzletná mláďata, mezi kterými bylo i pár samic.

Hotel se přestal využívat krátce po revoluci, a jak budovy chátrají, netrvá dlouho, než někdo vymlátí první okno a pak další a další. Tohoto využili malí noční squatteři, kteří v tichosti nalétli do vnitřních prostor a usídlili se zde. Tak zde vznikl základ poměrně početné letní kolonie (50 až 100) samic vrápence malého. Ty proletují chodbami, stěhují se z pokoje do pokoje, dle své aktuální potřeby. Zde také rodí a vychovávají mláďata. Kam pohlédnete, jsou na podlahách hromady jejich trusu, v koupelnách u pokojů přepadává cenné guáno přes okraje umyvadel. Na chodbě je opřené koště a u něj kýbl zcela zaplněný netopýřím trusem. Jen po uklízečce jako by se zem slehla.

Jako pro chiropterologa je pro mě dost radostné najít novou a k tomu i početnou letní kolonii, nicméně z pohledu ochranáře je tato dost ohrožena. Jakmile se totiž objeví první investor, mají vrápenci smůlu. Můžeme ho jen přimět k tomu, aby s rekonstrukcí začal až na podzim a umožnil odchování a odlet mláďat z tohoto prostoru. Doufám v to, že případný investor bude přístupný a dohodneme se na vhodném místě vytvoření vletového otvoru do prostoru půdy hotelu, kde mimochodem vrápenci vůbec teď nejsou, a snad tam přesídlí. Nicméně dle slov hospodského se s hotelem v nejbližších 10 letech nic nebude dělat. Tak uvidíme.

Daniel Horáček
Česká společnost pro ochranu netopýrů
Liberec

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu