Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Příspěvek k poznání krajinného rázu Broumovska se zvláštním přihlédnutím k nocím za úplňku


Jiří Sádlo, č. 4/2016, s. 16-18

Genius loci spočívá kromě jiného i v tom, že si místo, kterým ale může být i celá krajina, samo generuje své příběhy, a ty pak mají v každém takovém území něco společného. Každý z nich je variací na ty ostatní. Zažiješ jediný a už tušíš všechny další. Poslechneš si jediný a poznáš celou krajinu široko daleko.

Tady bylo podstatné, že noc byla podzimní, tichá, zářivá, úplňková a já jsem píchnul. A vedl jsem si kolo po silnici od Meziměstí k Heřmánkovicím. Píchnul jsem už někdy odpoledne, ale ne úplně fatálně, no a tak jsem pokaždé bicykl vyvedl na kopec, napumpoval přední kolo, nasedl, a než jsem splasknul, tak to z kopce dolů kus ujelo. A bylo ticho a javory se začínaly barvit a z jednoho kopce jsem najednou uviděl nějaké hory v dálce před sebou, snad to byly Góry Stołowe naproti v Polsku, ony byly v nasvícení od večerního slunce jakoby celé bělavé a stříbrné a přízračné, jako kdyby si je někdo vymyslel. No a tak jsem nakonec dorazil do Meziměstí, z kterého si už nepamatuju nic, protože jednak to celé bylo dávno, myslím tak před patnácti lety, a jednak už byl večer, šero a nejvyšší čas na hospodu.

V ní jsem setrval a pak už vím jenom, že se tam pilo venku u nějakých velkých stolů a že tam měli pivo, a fernet taky. Najednou bylo po jedenácté, dávali poslední pivo a zavírali, platím, loučím se s mladým a smutným policajtem, s kterým jsem si tam povídal. To ale byla taková čapkovská postava, myslel jsem si, nakonec do Svatoňovic je odtud kousek. Popadnul jsem kolo a šel s ním zase zpátky pěkně po silnici někam k Broumovu. Noc! Najednou je skoro mráz, ale krásně přitom, měsíc jako rybí oko, vedle trať a temná Stěnava tam šumí, a někde nahoře stranou stojí Javoří hory a naproti Broumovské stěny, tedy rozhraní krystalinika a sedimentární České tabule, a uprostřed té tiché samoty já. A jdu tichounce po silnici volným a svobodným krokem opilce.

Bylo mi fajn a ta silnice se mělce zatáčela a zase vyrovnávala, prošel jsem skrz spící Hynčice a v další pozvolné zatáčce tu silnici po jedné straně lemoval předlouhý hustý pás křoví, většinou lískového. A jak jdu a jak jsem sám a sám a jak vnímám tu tichou samotu podzimní noci, tak pocítím náhlé nutkání, no taky aby ne, po tolika pivech a kořalkách. Tak na úplně náhodném místě toho křovitého pásu udělám vpravo v bok, jednou rukou přidržím kolo a druhou se chci chystat k výkonu, a tu ale vidím uniformu a koukám do naprosto konsternovaných očí hajného, který stál těsně přede mnou v tom křoví. Oříšky na něj padaly.

No. Tak já civím na hajného, hajný na mě, okolo Broumovsko a seshora na to svítí úplněk. A je to jenom vteřina.

A během ní mi to celé docvaklo, totiž on šel určitě proti mně a neviděl, ale slyšel vrzat kolo, takže hele, někdo jde s kolem a nejede, tak to bude pytlák. Nebo se prostě jenom chtěl podívat, kdo to jde, a tak se schoval, kde právě byl, tedy zalezl na úplně náhodně zvoleném místě do toho ořeší, a že bude jukat. A to teda jukal, protože minutu poté jsem si čirou náhodou vybral přesně to samé místo já. A už jsem se trochu i rozepínal. Ono ho muselo vyděsit předně to náhlé úplně přesné a jisté odbočení, pak těch nebezpečných dvacet čísel, z kterých jsem se na něj koukal, a navíc můj klidný a soustředěný výraz. A teď byly dva rozdíly mezi námi. Já jsem nemohl čekat, že bych ho znal, když jsem tam poprvé, kdežto on čekal, že mě znát bude, a neznal. A druhá věc, mně došlo, co chtěl dělat: zkrátka schovat se. Kdežto jemu lautr nedošlo, co tam u křoví chci v tom momentě udělat já (to je dobře, že mu to nedošlo). Co na mě v té chvíli viděl, byla jenom ta úplná absence mimiky, prázdný pohled: vrah. To je zajímavé, jak lidi v takových situacích rychle myslí.

Já jsem také myslel hodně rychle. Koukám na něj, vidím ty vyvalené oči, přišlo mi hloupé, že jsem tady málem znečistil fořta, a tak jsem chtěl vše nějak uvést na pravou míru. Jenže tohle mi právě moc nevyšlo, vlastně jsem v návalu opilecké vstřícnosti udělal docela pitomost. Dal jsem si záležet, trochu jsem se nadechl a tichým hlasem povídám pomalounku, aby to znělo hodně blahosklonně a nenuceně:

„To ale máme - pěknou měsíčnou noc, viďte, pane nadlesní?“

Přede mnou se chviličku třepetala čirá hrůza. Strach v absolutní podobě. Pak exploze děsu. Stěna křoví se zavřela.

Potřebu jsem vykonal až v příští zatáčce.


RNDr. Jiří Sádlo, CSc. (1958), český přírodovědec a biolog, geobotanik, zabývá se živočišnými a rostlinnými společenstvy, dynamikou krajiny v holocénu a kulturně-naturálními jevy a procesy, autor řady publikací.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu