Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Mysli, než ho koupíš


Jan Kyselý, č. 6/2011, str. 31

Pomalu se blíží další vánoční svátky. Pokud bychom měli doplnit větu „Vánoce jsou …“, naprostá většina by nejspíš řekla „svátky klidu, míru, lásky a pohody“. Jenže ne všichni mají z Vánoc takovou radost a užijí si je stejně spokojeně.

Okénko do historie

Jedním z typických symbolů Vánoc je štědrovečerní večeře - smažený kapr a bramborový salát. Ačkoliv toto jídlo považujeme za tradiční, je kapr součástí štědrovečerní hostiny teprve od konce 19. století, tedy něco přes sto let. Pokud porovnáme kapra například s houbovým kubou, kterého si servírovali již staří Slované, jedná se o zvyk velice mladý. Navíc mnoho dnešních domácností od kapra opět upouští. Co všechno se s kaprem děje předtím, než skončí na štědrovečerním talíři?

Kaprova cesta

Úvodem je potřeba připomenout, jakou úroveň citlivosti kapr má. Z hlediska anatomického i fyziologického lze jednoznačně říci, že systém vnímání bolesti funguje u ryb skoro stejně jako u koček, psů a lidí. Skutečnost, že mají kapři jiný vzhled než savci a nevydávají bolestivé zvuky, tedy neznamená, že bolest necítí. Pro člověka je pouze snazší to přehlížet.

První bližší kontakt s člověkem zažívá kapr při výlovu. Ryby jsou nejprve vypuštěním rybníka donuceny shluknout se na nejhlubší místo, čímž přicházejí o základní životní prostor a tím například i o možnost útěku před dravými rybami. Poté jsou přesypány do kádí, kde je prostoru ještě méně, a převezeny do sádek.

Zde pro kapry začíná dvou- až tříměsíční období hladu. Původním záměrem bylo zbavit zde kapry člověku nepříjemné rybiny a tuku, který ji váže. Nejen že tu kapr trpí hladem, ale také se výrazně snižuje obranyschopnost jeho imunitního systému. V intenzivních sádkových chovech se proto snadno šíří nemoci a infekce, především kapří erytrodermatitida a kapří virémie. Obě tyto infekce výrazně usnadňují napadení kaprů parazity a plísněmi. Protože jsou ryby uzavřeny v malém prostoru a během opakovaného přesunu, otírání se o stěny sádek a o sebe navzájem ztrácejí většinu ochranného slizu, nakažena infekcí či parazity je velká část ryb.

Ze sádek jsou kapři odvezeni k pouličnímu prodeji. V malých neprovzdušňovaných kádích pak čekají na smrt. Je třeba si uvědomit, že kapr potřebuje k životu kyslík, stejně jako člověk. Jestliže jej nemá dostatek, dusí se. Takových momentů nastane od výlovu bohužel hned několik.

Nakonec je kapr zabit. V lepším případě stačí jedna rána, v horším musí prodejce udeřit vícekrát. Bohužel se občas stane, že je kapr „zabit“ nesprávně a je rovnou porcován zaživa nebo ho nakupující nese omráčeného domů a kapr pomalu umírá v tašce. Ani držení kapra doma ve vaně a domácí zabíjení mu nepřidají. Známým faktem dnes již je, že oslabený kapr, který si prošel celým procesem, zpětné vypuštění do rybníka kvůli teplotnímu šoku, chybějícím tukovým zásobám a případným nemocem nepřežije.

Aby se člověk najedl a kapr zůstal celý

Dobrá zpráva: na konci celého řetězce je vždy zákazník. Je tedy na nás, zda a co si koupíme a co dobrého si uvaříme ke štědrovečerní večeři. Zarputilí příznivci masa budou zklamáni, vánoční biokapr v Česku zatím k dostání není a u jiných bioryb je cena několikanásobně vyšší než u nabídky z neekologického chovu.

Jinou možností je pojmout Vánoce jako svátky lásky a míru, kdy ukážeme, že se máme rádi nejen navzájem, ale že o Vánocích kvůli nám nemusí nikdo trpět a umírat. Místo kapra si můžeme udělat například vegerybu. Změna štědrovečerní večeře tak může být po živé vánoční jedličce v květináči dalším láskyplným krokem k živým bytostem kolem nás. Další možnosti, jak se chovat o Vánocích environmentálně šetrně, tentokrát při výběru dárků, naleznete v naší publikaci Ježíšku, letos bez obalu!


Mgr. Jan Kyselý (1986) - absolvent environmentálních studií Fakulty sociálních studií MU, poradce Ekologického institutu Veronica (EIV), 023(zavináč)email.cz


Recept na vegerybu

  • jeden středně velký, uvařený, nahrubo nastrouhaný celer
  • sáček ovesných vloček
  • směs rybího koření
  • sojová omáčka
  • zeleninový vývar (může být z kostky)
  • strouhanka nebo hraška
  • sojový nebo slunečnicový olej na smažení

Vločky (mohou být i pomleté na masovém mlýnku) smícháme s uvařeným nahrubo nastrouhaným celerem, směsí rybího koření, 1-2 lžícemi sojové omáčky a zalijeme cca 1/4-1/2 l zeleninového vývaru. Necháme namočené v lednici aspoň 3-4 hodiny (nejlépe přes noc). Poté zahustíme strouhankou do hustoty hmoty karbanátkového těsta a tvoříme porce ve tvaru rybek. Obalované buď ve strouhance nebo v těstíčku z hrašky smažíme na oleji.

Zdroj: www.goveg.cz/ bloodychristmas/cz/ takeaction.jsp


 

 

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu