Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Jarní plavení dříví pod Velkou Fatrou


Jiří Junek, č. 3/2012, str. 31

Podél dřevěného žlabu navrší lesníci hromady metrového dříví, prohlédnou koryto, jestli není někde porušené, připraví tyče s kovovými háky - lehčí sapiny - a jednoho dubnového rána se sejdou u polesí v Dolním Harmanci, odkud vyjdou do Rakytova, na místo každoročního plavení dříví. Nepatří to k jejich každodenním pracovním povinnostem, ale mají zájem, aby tato jedinečná lesnická technická památka na Slovensku nezanikla. Kdysi jich bylo nejen ve slovenských lesích i několik v dolině, zůstala jen tato jediná.

U ústí Rakytova - úzké strmé dolinky na pokraji Velké Fatry - jsou připraveny „drevorubačské raňajky“ na posílení a ranní vzpruhu, plaviči se pak rozejdou podél rizně. Kdyby se přece jen někde kus dřeva vzpříčil a zatarasil cestu ostatním, uvolní ji. Je to provázeno působivým gejzírem vody. Několik lesníků zůstává na spodním konci rizně a sapinami vytahují z vody splavené metrové kusy dříví. K tomu je potřeba síla a fortel.

Chlapi se střídají, po chvíli se jdou posilnit a popovídat si s přáteli, kteří se na rizni scházejí. Nejen místní lesníci - pracovníci Městských lesů Banská Bystrica s ředitelem Ing. Blažejem Možuchou, kteří o rizňu pečují a tuto akci pořádají. Přicházejí i kolegové ze státních lesů, státní správy, ochrany přírody, i z okolních městských lesů. Přicházejí i bývalí kolegové, nyní na zaslouženém odpočinku.

Přijít mezi lesníky neopomene ani primátor města Banská Bystrica Mgr. Peter Gogola, který na tento post přišel z ředitelství Lesů Slovenské republiky. Na rizňu si ve svém kalendáři vyčlení celý den. Přijde nejen na gulášek. Chopí se sapiny a jde do doliny pomáhat.

Letos se harmanecké jarní plavení konalo 27. dubna. Dolinu Rakytovo už navštívilo i několik zájezdů českých lesníků. Třeba se někdy podaří přijet sem právě na toto plavení. Byli by upřímně vítáni.

Jiří Junek
novinář a publicista

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu