Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Po stopách největšího jelena


Miloslav Homolka, č. 1/2017, s. 15

Los evropský je impozantní zvíře, pro svoji velikost i tvary je v naší přírodě exotickým zjevem. Většinu informací o losovi na internetu tvoří přepisovaná literární data, která jsou značně šablonovitá a neosobní. Pokud se člověk chce dozvědět o nějakém zvířeti něco víc, musí se za ním vypravit do jeho prostředí a chovat se tak trochu jako to zvíře. Díky této strategii se mi při výzkumu potravního chování losa v oblasti Lipna podařilo získat určitou představu o jeho přirozeném chování. Nejvíce mě přitom zaujalo, jak „promyšleně“ pečuje o svoji bezpečnost. K tomu uvedu následující pozorování.

Mladá losice (pohlaví i věk se dá u losa odhadnout podle trusu) v poklidu vstoupila do malého potoka, ale na druhém břehu její stopy již nepokračovaly. Sledoval jsem potok několik set metrů po proudu k mostku, kde by los měl z koryta vylézt, ale stopy tam nebyly. Zvíře nevystoupilo na břeh ani nikde ve směru proti proudu, kde byl tok přehrazen hustým keřem. Do potoka v jednom místě ústila úzká meliorační stružka, ale ta mě původně nijak nezaujala, protože nezamrzlá hladina tu byla nesouvislá a tak úzká, že by mě nenapadlo, že tudy projde los. Prošel. Po 50 metrech stružku opustil a pokračoval dál přibližně v původním směru pohybu. Podobné chování jsem v zimě zaznamenal ještě u samice s mládětem, která urazila potokem více než 200 metrů a také u trojice zvířat, která prošla potokem v naprostém utajení 2,5 km. V obou případech se zvířata před vstupem do potoka pohybovala rychlým klusem. Podobně se los zřejmě chová i v létě. Bahnité stružky k přerušení stopy využila losice s mládětem. Zvířata přitom odbočila ze směru chůze, aby po padesáti metrech zase pokračovala v původním směru. O jejich pohybu svědčily jen zablácené listy mokřadní vegetace.

Popsané chování je pudová antipredační adaptace, kdy se zvíře snaží ztížit šelmám svoje pronásledování i v krajině, kde žádné šelmy nejsou. Co je mu ale platné jakkoli dokonalé ochranné chování v civilizované krajině. Los, podobně jako velké šelmy, je v kulturní krajině nejvíce ohrožený její postupnou „civilizací“ a trvalou snahou o další rozvoj rekreačního využívání dosud málo dotčených koutů přírody. Jednou z příčin konce losa na Lipně může být uvažovaná obnova některých vesnic zrušených v pohraničním pásmu v 50. letech minulého století a zintenzivnění zemědělské činnosti, při které dojde ke zkulturnění podmáčených luk zarostlých jívou. Nebo plánovaný „rozvoj“ celé oblasti Lipna v zájmu prosperity regionu a uspokojení stále sílící poptávky po zpřístupnění dalších míst pro masovou rekreaci nebo…

Miloslav Homolka

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu