Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Cervus versus Strachus


Bohdana Fabiánová, č. 1/2017, s. 17

Vysoká zvěř ve mně vzbuzuje velkou úctu a nepřestává mě okouzlovat, že krajina České Kanady, mně tak blízká, mi umožňuje tato krásná zvířata potkávat téměř denně a považovat je za samozřejmou součást přírody. Okousané sazeničky mladých stromků nebo keříků na zahrádce už mě v takový úžas neuvádí, ale to je jiná kapitola, která nás spíše nutí tyto lépe ochraňovat. Bílá zrcátka srnek běžících okolo okna, elegantní laně na bílém sněhu. Koloušci a srnčata v jarních loukách. Abych se tolik nerozněžnila, je pravda, že třeba divočáků se bojím a nijak netoužím se s nimi potkávat častěji, neb neumím vylézt na strom. Když vidím bachyni s malými proužkovanými selaty, snažím se být menší a menší, prostě vrůst do země a být trpaslíkem. Nepřemýšlím, jestli její nebezpečnost je jen pověra. Z uctivé dálky to ale hezky vypadá a je to radostný pohled.

Nicméně se chci s čtenáři podělit o své setkání s impozantním králem našich lesů, jelenem. Je to už několik let, když rostlo tolik hub, že se dalo hovořit o sbírání, nikoliv o hledání. V lesích mezi jihočeským Stálkovem, Českým Rudolcem a Matějovcem jsem se, ovládaná mamonem a touhou mít těch krásných hřibů víc a víc a víc, chvílemi přistihla, že vůbec nevím, kudy jdu a kam směřuji. Jen - tam je ještě krásný a tam ty tady nemohu nechat, jé a další… Houštím, roštím, přes kořeny, po kolenou, smrkové větvičky všude. A najednou jsem vypadla z jednoho houštíčka a přede mnou stál. Bokem s obrovským parožím. Snad jen na dva metry. První dojem? Kráva Gallowayka s parohama. Slyšela jsem jeho dech ohromená tou majestátností, dokud jsem si neuvědomila, že mě ovládá strach. Ostuda. Zacouvala jsem a co nejrychleji jsem valila dom.

Na svou obhajobu jsem si říkala, že kdo uteče dnes, může utíkat i zítra. Na druhé straně, nejhorší smrt je z vyděšení. Nikdy však na to nezapomenu a v teple domova na to ráda myslím - jak mi tlouklo srdce. Možná to nebyl ani tak strach, jako respekt.

Bohdana Fabiánová

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu