Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

I houbař se stále učí


Arnošt Goldflam, č. 4/2020, s. 16

Před lety jsme - Josef Polášek a já - natáčeli s režisérem Pavlem Jiráskem v České televizi tři vícedílné pořady, jednak o jeskyních (Vzhůru dolů), pak o zahradách a hlavně 13 dílů o houbách (Na houby!). Zvláště ten poslední měl velký ohlas, poněvadž, jak známo, je skoro každý náš občan houbařem a nejen to, i znalcem, mykologem amatérem. ČT vydala o tomto pořadu i knihu, hodně lidí mě pak po několikerém vysílání zastavovalo, chválilo nebo doplňovalo, co snad, podle jejich mínění, chybělo a taky, co by oni věděli líp než my s Pepou nebo příslušný odborník, který vždy každý díl provázel a různé houby komentoval, případně doplnil svým originálním kuchařským receptem. Projeli jsme s tímto pořadem kus naší republiky, poznali různá čarovná místa, nalezli všelijaké houby i tam, kde bychom je nečekali, a taky jsme se seznámili s houbami, které jsme doposud neznali. Ale ne dost na tom.

Poučili jsme se o tom, jak houby rostou, jak a kam až sahá podhoubí čili mycelium, jaký význam mají různé houby v přírodě, jak žijí v symbióze s různými stromy a jinou vegetací, co se s nimi děje po lesních požárech, nebo jak rostou na haldách po těžbě a taky v lesích pod korunami stromů v trávě, ale i jak se pěstují průmyslově ve velkém na jídlo i pro zdravotnické účely. Já jsem hrál trochu nerudného otce- -znalce hub a Pepa Polášek mi oponoval, doplňoval mé poznámky a spolu s dalšími účinkujícími jsme chodili po lesích a pralesích, hájích, podél železnic a všude možně. A ovšem na různých místech jsme nacházeli všelijaké houby, jedovaté, halucinogenní, parazitické, nejedlé, a samozřejmě i jedlé a chutné, na kterých jsme si pak často „pošmákli“. Režisér Jirásek pak dokonce vydal knihu poezie o houbách.

Já jsem vždycky rád sbíral houby, s mým otcem jsme na ně chodili do lesů kolem Brna a mnohdy jsme se vraceli s bohatými úlovky a ty pak byly vítanou součástí našeho domácího jídelníčku. Myslíval jsem si často, že houby dost znám, že jich hodně poznám a nemůžu se splést. Ale náš pořad mě poučil, že se člověk může splést velice snadno, a že je nutno být vždycky ostražitý, a když si nejsem na 100 % jist, raději se zeptat v nějaké houbařské poradně. Vlastně bych mohl říci, že jsem tu známou českou houbařskou jistotu tak trochu ztratil, když jsem poznal pestrou paletu různorodých hub a množství detailů, jimiž se někdy liší jedlá houba od nejedlé nebo jedovaté. To ovšem neznamená, že by člověk zavrhl sbírání hub a jejich konzumaci, jen je třeba být a zůstat obezřetný a opatrný i při naší houbařské vášni.

Arnošt Goldflam


(Pozn. redakce: Všechny díly si můžete připomenout v archivu České televize na
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10319128250-na-houby/dily/.)

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu