Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Proměny


Dana Zajoncová, č. 4/2009, str. 1

Možná si toho všimnete až na druhý pohled, ale toto číslo Veroniky je plné změn. Je o pralesích, a je také o divočině. Má novou grafiku (a grafičku), nové kreslíře, novou přílohu (dokonce hned dvě). Naplňují ho jak odborné články, tak úvahy, obrázky a fotografie, básně, recenze. Každý z těchto útvarů a každý z jejich tvůrců má svůj způsob vyjadřování a svůj jazyk. Vnímá ze svého úhlu pohledu a snímá pro nás určitý výsek světa.

Pročítat takový různorodý materiál je poněkud náročnější, ale výsledné sdělení je rozmanitější a snad přináší i větší potěšení - prostě jinou kvalitu. Chtěli jsme podtrhnout kvalitu, zároveň vyjít z tradice, být vážní, objektivní a solidní, ale taky se usmívat pod vousy nebo si dovolit být niterní.

Dnešní doba už netvoří jednoznačné výklady a univerzální pravdy, nenabízí jistoty, přináší krize. Osaháváme ji ze všech možných stran a propojujeme tak jednotlivé kouty našeho společného světa. Předpokladem je otevřenost, nepředpojatost a ochota naslouchat, pokud si jen tak čtu, a osobní zodpovědnost, přecházím-li do role autora.

Je to náročnější, ale taky poctivější. Přináší to více důvodů k radosti, za nimiž stojí starosti a trápení, zda všechno dobře dopadne. Často je v tom skryta i soukromá zkouška odvahy. Neobejde se to bez spolupráce, a ta zase ne bez vzájemné komunikace.

A jiné cesty ani není. Věříme, že po ní půjdete s námi a že se budeme vzájemně podporovat.

Dana Zajoncová

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu