Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Postřeh z prázdnin


č. 4/2009, str. 25

Stejně jako mnoho dalších studentů i já jsem strávil prázdniny na brigádě. Jednoho dne jsem vyrazil k městu Uničovu s pracovním úkolem odvoz brambor z pole od sklízecího kombajnu k třídičce. Zde jsme brambory přebrali a co možná nejvíce zbavili nežádoucích těles, jako jsou velké hroudy zeminy, kameny, a popřípadě i součástky zemědělských strojů. Přebrané brambory byly naloženy na kamiony a odvezeny do Holandska k dalšímu zpracování. Než brambory doputují do cíle, musí urazit cestu dlouhou 1 100 km. Při pohledu na kamion naplněný ohromným množstvím brambor mě napadlo, kolik se asi odveze půdy při této celoevropské logistice.

Zvolil jsem jednoduchou metodu, jak odpovědět na danou otázku. Odebral jsem vzorek brambor připravených na export o hmotnosti 5,196 kg. Doma jsem z nich odrolil všechnu zeminu a tu jsem vysušil při teplotě 105 °C do konstantní hmotnosti. Hmotnost sušiny zeminy činila 0,135 kg, přičemž 4,4 % představovala hmotnost sušiny organického podílu původem z vlastních brambor, kterou bychom neměli do dalšího výpočtu uvažovat. Po výpočtu mi vyšlo, že na jednom kilogramu brambor se odveze 0,02483 kg suché zeminy. Na jeden kamion jsme naložili 25 000 kg brambor. Za týden bylo vypraveno 60 kamionů. Hypotetické množství zeminy (v sušině) odvezené za týden z naší republiky činí 37 245 kg. Každý rok probíhá sklizeň 8 týdnů a tato technologie se u nás provozuje již třetím rokem.

Když se podívám na svoje políčko o výměře 1 800 m2, kde je mocnost orničního horizontu 0,5 metru s průměrnou objemovou hmotností 1 168 kg/m3 (v sušině), zjišťuji, že odvezené množství představuje 85 % výměry tohoto malého políčka.

Jistě je na místě otázka, zda je to hodně nebo málo. Musíme si ale uvědomit, že to nejdůležitější, co k našemu životu potřebujeme, tedy potraviny, rostou právě na této půdě, která nám mizí pod rukama. Ještě mě napadá moudrost starých hospodářů: „Půdu máme vypůjčenu od našich dětí.“

Antonín Kintl
student agroekologie, MZLU v Brně, Kintl.Farms(zavináč)seznam.cz

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu