Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Proč jste se rozhodli pro ekologické vinařství? Jak to děláte?


č. 1/2013, s. 14-15

V začátcích své vinohradnické praxe jsem ošetřoval révu vinnou pouze Kuprikolem a Sulikolem, občas se podařilo sehnat něco modernějšího. Po sametové revoluci jsme začali ošetřovat révu jako ostatní Evropané. Čekalo nás však rychlé vystřízlivění. Ani tyto dokonalé přípravky totiž mnohdy výskytu chorob nezabránily. Pak si kladete otázku jako major Borovička: „Jak je to možnééé?!“

Před několika lety jsem dostal pozvánku na zájezd do Francie, kde jsme měli navštívit několik ekologicky hospodařících vinařů. Já osobně jsem čekal trošku zvláštní vinaře, dvory plné kádí s výluhy rostlin, vinice tak tak zdravé a skoro nepitelná vína. A skutečnost? Moderní vinaři, zdravé vinohrady a velmi dobrá vína. Tato exkurze v účastnících zájezdu zanechala hluboké stopy.

Na ekologickém vinohradnictví se mi líbí to, že proti chorobám révy nezasahuje pouze preventivně, ale snaží se pěstovat révu tak, aby byla odolná a schopná s chorobou bojovat. Myslím si, že se to projeví i v kvalitě vína. Základem těchto opatření je péče o půdu.

Ve vinařství Sonberk pokusně ošetřujeme proti houbovým chorobám 10 ha vinic. Další opatření ke zvýšení kvality prostředí pro révu pak aplikujeme na celé výměře 45 hektarů. Jedná se o matení samců obalečů feromony, výsev rostlin do meziřadí vinic a následnou péči o porost. Učíme se tento způsob zvládnout. Velkým problémem tohoto pěstování révy je péče o pás půdy pod keři révy, kde zkoušíme vysévat traviny a jetel. Nejsme však certifikované biovinařství. Na zbylé výměře vinic provádíme chemickou ochranu dle směrnice integrované produkce hroznů.

Roman Slouk
Sonberk
Popice

 

Hrozen vypěstovaný bez chemie prospívá našemu zdraví. Vinařství bez chemie umožňuje rozvoj přirozených způsobů ochrany rostlin. Výroba takového vína však potřebuje více pozornosti než tradiční vinařství. Podívejme se na dva úžasné příklady z ekologického vinařství.

V západní Evropě se v počátcích 90. let začali užívat draví roztoči Typhlodromus pyri, kteří velmi rychle likvidují běžné roztoče škodící mnoha zemědělským plodinám. Dravý roztoč může být nasazen po celou dobu existence vinice, kde se silně množí, dokud nedosáhne ekologické rovnováhy s požíraným škodlivým roztočem. Typhlodromus pyri tak průběžně udržuje výskyt roztoče pod hranicí jeho škodlivosti.

Dalším příkladem je biotechnická ochrana proti motýlům Diehlea ducalis. Je založena na uvolnění velkého množství umělých feromonů motýlů, které narušuje průběh jejich páření. Odpařovač s feromonem umístíme do vinice před obdobím rojení motýlů. Přesný dávkovač uvolňuje feromon během celého tohoto období. Rojící se samci motýlů cítí vůni samic v obrovské síle a ze všech směrů a nemohou skutečné samice najít. Feromon působí na jejich receptory desettisíckrát silněji, než jsou zvyklé zpracovávat, což je ochromuje. Páření se tak ve většině případů nekoná vůbec nebo s významným zpožděním. Nedojde k oplodnění ani kladení vajíček, takže hmyz nezpůsobí žádné škody.

Tamás Kőrös
Biocont Maďarsko

 

Myslím si, že neexistuje iná cesta, len cesta ekologická. V mojom prípade láska k vínu aj láska k prírode vyrástla zo silného lokálpatriotizmu, zároveň základnými piliermi môjho silného lokálpatriotizmu je láska k vínu a k prírode. Nič veľkolepejšie a honosnejšie si neviem predstaviť, ako cez víno ukázať svetu krásu domoviny, okolia, kde žijem, čo mám rád, čo jem, čo pijem a z čoho som.

Aby som pravú tvár a osobitosť bytia v Strekove mohol premietnuť do vína a cez neho komunikovať, som si uvedomil, že nie je možné vyrábať s čistou dušou víno a súčasne ničiť jeho kolísku. Dbať na rovnováhu v prírode, nepodriadiť vinohrady svojmu jedinému zámeru za každú cenu, brať ohľad na všetko živé nachádzajúce sa v našom okolí a snažiť sa nájsť rovnováhu spolubytia človeka s prírodou. To sú základné princípy môjho ekologického myslenia.

Maximum, čo môžeme urobiť, je zabezpečiť podmienky pre prácu prírody, teda aj pre prácu kvasiniek v prírode. Víno už tisíce rokov vzniká bez zbytočného ovplyvňovania človekom. Len keď nie je technologickými zásahmi uniformizované, len vtedy nesie neskreslené informácie - tú veľa spomínanú pravdu vo víne. Vinár nesmie znásilňovať víno pridávaním cudzích látok, alebo odoberaním súčastí vína za účelom vyhovieť svojím požiadavkám, požiadavkám trhu či iným nedôležitým faktorom života.

Jednou vetou: Pre mňa víno musí byť prírode verné, čoho základom je ekologické pestovanie hrozna a následný prirodzený vývoj vína v pivnici.

Zsolt Sütő
Vinárstvo 1075
Strekov, Slovensko

 

Ponajprv mi zomrela mama na rakovinu. Ako vinohradník som neveril tomu, že sa dá aj inak robiť vo vinohrade než pod chemickou clonou. Zabiť všetko, celé okolie a vlastne najprv tých ľudí, ktorí tam robia! Tak som začal zbierať informácie, ako sa to dá. V prvých rokoch to nešlo, veľa zarytých zvykov ma odradilo od zámeny zaužívaných chemických prípravkov. Ale, pravdupovediac, ani neboli ich alternatívy. Dalo sa nahradiť akaricídy (proti roztočom) dravým roztočom Typhlodromus pyri. Proti obaľovačom bakteriálny prípravok Biobit, ale iné možnosti neboli.

Po čase sa začali objavovať alternatívne riešenia tak múčnatky (padlí), ako peronospóry. A posledné roky nielenže viem to robiť bez problémov bez chemických prostriedkov, ale už vieme znižovať postreky s obsahom medi (Cu) na desatinu s pomocou Alginure, ktorý zabráni peronospore a pomáha i proti oidiu (padlí). Najväčším prekvapením bolo, že skoro každým rokom hrozí múčnatka (padlí), a viem to riešiť s pomocou pomarančového oleja Prev-B2 a Vitisanu úspešnejšie než dovtedy s chémiou. Pri vyšších tlakoch siahnem na kokosový olej Cocana, ktorý zastaví múčnatku (padlí), ako keby ani nebola. Samozrejme musím robiť správne a včas zelené práce a dnes môžem byť hrdý, že mám víno v bio kvalite a dosahuje šampióna na medzinárodných výstavách vín.

Zoltán Tamašek
bioTomal
Rúbaň, Slovensko

 

Vždy jsem rád přicházel k pramenům, kde je voda nejčistší a kde člověk vnitřně přijme podstatu celého toku. Říká se však, že kdo chce k prameni, musí proti proudu. A tak je to už asi deset let, co jsem vyšel. Nebylo snadné vyloučit všechny moderní technologie, přejít na certifikované bio, začít koketovat s pravidly biodynamického steineriánského zemědělství. V některých věcech jsem poměrně fundamentální - trvám například na tvrzení, že pokud chceme my vinaři hovořit o nějakém terroir ve víně nebo o tolik diskutovaném vlivu vína na zdraví člověka, je nutno pracovat s celým hroznem v jeho dokonalé podstatě. Je tedy třeba dosáhnout správné fyziologické vyzrálosti všech jeho pevných částí, nejenom dužniny, z níž pochází mošt (mošt je sice základem vinifikace, ale přitom pouhé cukerné médium), ale i slupek, semen (všechny organismy ukládají to nejcennější ze sebe do potomstva) a stopek čili třapin.

Nelisujeme hrozny ihned po podrcení (to se děje šlapáním bosýma nohama v dřevěných kádích - u celé úrody), ale necháváme je macerovat a kvasit vcelku jen s podrcenými bobulemi, a to jak u modrých odrůd pro přípravu červených vín, tak i u odrůd pro bílá vína. Jistě, už mladá bílá vína mají v odstínu barevnosti spíše štych oranžové či jantaru. Po desetiletích (možná staletích) byla znovuobjevena samostatná kategorie vín oranžových a je mi velkým potěšením, že první tuzemské víno, které bylo takto v odborných kruzích označeno, byly naše Bočky 2009. Víno z takto vinifikovaných bílých hroznů má vyšší obsah tříslovitých polyfenolických látek, které do něj přecházejí ve větší míře i díky již přítomnému silnému extrakčnímu - vlastně právě vzniklému alkoholu - a které mohou po vhodném nazrání vína v sudu a posléze v láhvi zvýšit jeho všeobsažnost a smyslovou plnost. Taková vína obsahují antioxidanty (polyfenoly) přírodního původu a není třeba je prakticky sířit, což je jednou z jejich nejdůležitějších předností.

Ve sklepě používám elektřinu pouze na svícení a pro občasné spuštění reprodukovaného Mozarta, Smetany či Vivaldiho zrajícím vínům. Klasické čerpadlo ani filtr či jiné mašinky moderní enologie zde nenajdete. Naše rukodělná vína nacházejí stále větší oblibu mezi privátními sběrateli vín, kteří mají přece jenom již něco upito. K ochutnání na skleničku jsou pro brněnské zájemce v restaurantu Koishi a vinném baru Petit cru na Údolní, v Praze jej naleznete na ulici Haštalská v restaurantu La Degustation.

Richard Stávek
Němčičky

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu