Čtení na tyto dny

Pohyb

Je také únava
teprve tisíciletého jazyka
(mé řeči)

Je také únava
teprve dvousetletých stromů
(mé ulice)

Louka navečer povadla —

Už dlouho nepršelo
a neozval se cvrček
(má duše)

Auta na vzdálené dálnici
svítí  Třou si
pneumatiky o asfalt

ropný derivát
o ropný derivát
a ropný derivát

je žene

(František Schildberger)

 

Doporučujeme ke čtení

Máme mít starost o kyslík?

Jan Hollan, č. 4/2019, s. 6-7

Tragédie překotných výsadeb ovocných stromů v krajině

Martin Lípa, č. 4/2019, s. 21-23

Nechme les důstojně zemřít

David Veselý, č. 4/2019, s. 30, pro předplatitele

Vcházení do obrazů V – František Richter

Petr Halas, Jan Lacina, č. 4/2019, s. 40-43, pro předplatitele

Kůrovec – nechtěný škůdce nebo přirozená součást našich lesů?

Josef Kašák, Jiří Foit, Petr Martinek, č. 3/2019, s. 2-5, pro předplatitele

Lesnická ekonomika více méně pod politickým tlakem

Róbert Babuka, č. 3/2019, s. 6-7, pro předplatitele

Mezi špičkami ledovců

Ema Wayan Danielová, č. 3/2019, s. 29

Babylonské zmatení jazyků

David Veselý, č. 3/2019, s. 36

Vaření s radostí a vínem


Pavel Klvač, č. 1/2013, s. 30

Jan, L.: Jihomoravské vaření s vínem. Vakát, Brno 2012, 143 s.

„Českomoravská kuchyně začátku třetího tisíciletí mnoho pokrmů, kde by bylo možné použít víno, žel, nenabízí.“ Toto konstatování bylo zřejmě jedním z motivů, proč se brněnský profesor středověkých dějin Libor Jan rozhodl obohatit dnes již přebujelou nabídku kuchařek na českém knižním trhu. Musím přiznat, že jsem ji poprvé bral do ruky s jistou nedůvěrou, avšak nalákán regionálně znějícím titulem. K mé ostražitosti vůči současné kulinářské módě přispívají hromady zlevněných kuchařských knih na pultech knihkupectví. A též odpudivá epizodická zkušenost s jakýmsi televizním pořadem, kde jistý mudrlant se slovníkem kopáče vyhazoval do odpadkového koše sotva nakrojený steak i s oblohou, a to přímo před zraky kuchaře.

Moje volba ale byla v tomto případě šťastná. S každou další stránkou Janovy knížky rostlo i moje potěšení z četby. Četby poučné i inspirující. Recepty k přípravě většiny pokrmů jsem doslova hltal, sliny se sbíhaly. Než jsem dočetl do konce, nelenil jsem jeden z receptů vyzkoušet. Kuřecí prsa flambovaná ořechovkou, při jejichž přípravě se využívá bílé i červené víno - tomu se nedalo odolat. Zvlášť když jsem měl po ruce maminčin domácí ořechový likér z ořechů trhaných na sv. Jana! Kořeněná nasládlá chuť měla blízko k maně. S autorem souhlasila i moje manželka.

A z jakých kuchařských postupů je tedy vlastně knížka sestavena? „Jde zaprvé o standardní ‚vinné‘ recepty ze zahraničí, jejichž příprava byla optimalizována na místní podmínky, zadruhé známější domácí recepty, které byly obohaceny o vinnou ingredienci, a za třetí zcela původní návody, jejichž vznik vedla fantazie.“ Vaří se zde se všemi druhy koření, mas i vín.

Z Janovy kuchařky čiší radost z vaření, jídla, vína i života. Je s podivem, jak jsou tyto emoce přenosné i na čtenáře. Jenom přívrženci kultu zdravé výživy by si měli dát pozor: z některých receptů by je mohl „trefit šlak“.

Pavel Klvač

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu