Čtení na tyto dny

Česna

Včely snášejí vosk na pečeti
a pohankový med
na dvoje sliby pod přísahou
na ztuhlý úsměv kolem úst

V té dvojí lásce zapřisáhlé
nebeskou modří drnčí na zápěstí sklo

Matku včelstev vynášejí z úlu
česnem - puklinou v pečeti

(Jindřich Zogata
Dým ohnic, 1991) 

 

Doporučujeme ke čtení

Ubývá u nás ptáků?

Alena Klvaňová, č. 2/2024, s. 2-6, pro předplatitele

Nová chráněná území v Brně

Vilém Jurek, č. 2/2024, s. 32-33, pro předplatitele

Přírodní řeky jako překvapení Polska

Roman Barták, č. 2/2024, s. 34-35

Návrat vlčího zpěvu Jaroslava Monte Kvasnici

Jiřina Lacinová, č. 2/2024, s. 44-45

Pouť na Svatou Horu II. Pěší putování

Václav Štěpánek, č. 1/2024, s. 2-6, pro předplatitele

Putování za vyplaveným dřevem

Petr Čermák, č. 1/2024, s. 20-22, pro předplatitele

Beskydy Rudolfa Jandy. Věnováno 50. výročí vzniku CHKO Beskydy

Václav Štěpánek, č. 1/2024, , pro předplatitele

Pouť na Svatou Horu I

Václav Štěpánek, č. 4/2023, s. 26-31, pro předplatitele

Vaření s radostí a vínem


Pavel Klvač, č. 1/2013, s. 30

Jan, L.: Jihomoravské vaření s vínem. Vakát, Brno 2012, 143 s.

„Českomoravská kuchyně začátku třetího tisíciletí mnoho pokrmů, kde by bylo možné použít víno, žel, nenabízí.“ Toto konstatování bylo zřejmě jedním z motivů, proč se brněnský profesor středověkých dějin Libor Jan rozhodl obohatit dnes již přebujelou nabídku kuchařek na českém knižním trhu. Musím přiznat, že jsem ji poprvé bral do ruky s jistou nedůvěrou, avšak nalákán regionálně znějícím titulem. K mé ostražitosti vůči současné kulinářské módě přispívají hromady zlevněných kuchařských knih na pultech knihkupectví. A též odpudivá epizodická zkušenost s jakýmsi televizním pořadem, kde jistý mudrlant se slovníkem kopáče vyhazoval do odpadkového koše sotva nakrojený steak i s oblohou, a to přímo před zraky kuchaře.

Moje volba ale byla v tomto případě šťastná. S každou další stránkou Janovy knížky rostlo i moje potěšení z četby. Četby poučné i inspirující. Recepty k přípravě většiny pokrmů jsem doslova hltal, sliny se sbíhaly. Než jsem dočetl do konce, nelenil jsem jeden z receptů vyzkoušet. Kuřecí prsa flambovaná ořechovkou, při jejichž přípravě se využívá bílé i červené víno - tomu se nedalo odolat. Zvlášť když jsem měl po ruce maminčin domácí ořechový likér z ořechů trhaných na sv. Jana! Kořeněná nasládlá chuť měla blízko k maně. S autorem souhlasila i moje manželka.

A z jakých kuchařských postupů je tedy vlastně knížka sestavena? „Jde zaprvé o standardní ‚vinné‘ recepty ze zahraničí, jejichž příprava byla optimalizována na místní podmínky, zadruhé známější domácí recepty, které byly obohaceny o vinnou ingredienci, a za třetí zcela původní návody, jejichž vznik vedla fantazie.“ Vaří se zde se všemi druhy koření, mas i vín.

Z Janovy kuchařky čiší radost z vaření, jídla, vína i života. Je s podivem, jak jsou tyto emoce přenosné i na čtenáře. Jenom přívrženci kultu zdravé výživy by si měli dát pozor: z některých receptů by je mohl „trefit šlak“.

Pavel Klvač

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu