Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Kdy to kvete? aneb Dobrovolnický monitoring projevů klimatické změny


Lenka Bartošová, č. 1/2016, s. 36

Zajímá vás, jaké jsou dopady klimatické změny v přírodě u volně rostoucích druhů dřevin? Chtěli byste se stát dobrovolníky a podílet se na sběru tzv. fenologických dat Akademie věd České republiky (AV ČR) a přispívat tak k výzkumu dopadů změny klimatu? Pohybujete se často v krajině, chodíte rádi do lesů a všímáte si přírody kolem sebe? Web www.fenofaze.cz provozovaný Ústavem výzkumu globální změny AV ČR a Mendelovou univerzitou v Brně vám nabízí unikátní možnost zapojit se do monitoringu tzv. fenologických fází, což jsou jednotlivé vývojové fáze rostlin během roku (např. kvetení či rašení listových pupenů na jaře, ale třeba i zbarvování a opad listů na podzim). Na tomto webu jsou otevřeny dveře všem dobrovolníkům z široké veřejnosti, kteří si všímají projevů krajiny kolem sebe a baví je pravidelně rok za rokem sledovat, kdy se například určité stromy olisťují a kdy kvetou. Odměnou jim pak může být uspokojivý pocit, protože svou prací přispívají do databáze fenologických dat, která pracovníci AV ČR pravidelně zpracovávají a na jejichž základě hodnotí, jak se probíhající klima odráží na projevech a vývoji vegetace.

V současné době jsou do monitoringu zapojeny stovky studentů Mendelovy univerzity v Brně v každém semestru studia. Zároveň se monitoring rozšiřuje také na Slovensko do tří univerzit a je nabízen jako praktické cvičení také středním školám po celé České republice. Webové stránky nejsou vhodné jen pro jednotlivce z řad dobrovolníků, ale mohou být příjemnou jarní či podzimní aktivitou také pro přírodovědné kroužky. Web je připraven pro vedoucí přírodovědných oddílů, lesních školek a volnočasových aktivit v přírodě, kteří do monitoringu mohou zapojit celou skupinku dětí či využít monitoring jako individuální práci v přírodě pro každého žáka.

Na webu fenofaze.cz naleznete veškeré podstatné popisy fenologických fází a praktické rady a tipy, kde, kolik a jakým způsobem rostliny sledovat. Po získání konkrétních termínů fenologických fází a strávení příjemného a užitečného času v přírodě pak už nezbývá nic jiného, než vámi napozorovaná data na webu sdílet s ostatními a s námi a přispívat tak k výzkumu dopadů změny klimatu.


Ing. Lenka Bartošová, Ph.D., Ústav výzkumu globální změny CzechGlobe AV ČR a Mendelova univerzita v Brně. bartolen(zavináč)gmail.com

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu