Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Pomníky světových válek 20. století


Antonín Okleštěk, Zdeněk Surýnek, č. 3/2007, s. 27

Při vstupu do nového období života - věku důchodcovského, byla snaha zaplnit relativně nabytý čas novou činností. Přišel čas digitalizace fotografie a současně i možnost navštěvovat kurzy práce s počítači pro seniory. Z tohoto spojení pak vznikla snaha nově nabyté poznatky skloubit s vycházkami po blízkém i vzdálenějším okolí a vyhledáváním objektů vhodných k fotografickému zápisu. Zcela jednoznačně se nabízely pomníky padlých ve světových válkách, které v okolí Brna jsou prakticky v každé obci. Stav památníků, jejich údržba, opatrování a celkový vzhled je určitým obrazem vlastní obce, jejích obyvatel a historie. Při pořizování fotodokumentace dochází ke kontaktu s obyvateli jednotlivých obcí a k doplňujícím informacím, které se týkají jak vlastních pomníků, tak i jednotlivých obětí. Nejednou se stalo, že vlastní pomník má své doplňující „části“ např. v místních polích a lesích, jako jsou např. pomníčky, pamětní kameny, památné stromy, kříže a jiné objekty. Dokonce v obci Katov na Tišnovsku je v místním pohostinství zřízena malá vzpomínka na legionáře obce, který prošel celým tažením ruských legií až do nalodění ve Vladivostoku a místní občané rádi poskytují bližší informace o dalších osudech tohoto legionáře a jeho životě a činnosti po ruské anabázi.

Takto bylo v průběhu roku 2006 navštíveno 75 obcí a zdokumentováno na jednotlivých listech tak, aby byly zachyceny nejen pomníky obětí válek 20. století, ale i pohnuté okamžiky té které obce. Jako příklad jsou uvedeny obce s mimořádně kladným vztahem ke své historii, který je patrný vzhledem památníků, jejich údržbou i obnovou. Např. nově vybudované pomníky v Kobylí na Břeclavsku nebo v Habrůvce u Křtin. V drtivé většině jsou pomníky v obcích udržovány ve velmi dobrém stavu, jako např. v Rajhradě, Rašovicích nebo i v Brně-Žabovřeskách, kde jsou dokonce vzpomenuty i oběti poslední, komunistické totality. Oproti tomu jsou však i obce, ve kterých je vzhled pomníků patrně méně udržovaný. Domníváme se, že náklady na údržbu a opravu pomníku nemohou podstatně ohrozit rozpočty obcí. Vhodnou příležitostí k nápravě by se mohlo stát blížící se 90. výročí konce 1. světové války.

V této činnosti budeme nadále pokračovat, protože je dosud zpracovaná pouze malá část obcí. Je to velmi příjemná a zdá se i prospěšná činnost, která v navštívených obcích vzbuzovala zájem místních obyvatel.

Antonín Okleštěk, Zdeněk Surýnek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu