Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Počasí jaké bylo, jaké je a jaké bude. Pokus o laický návod


Ivo Dostál, č. 5/2007, s. 24

Počasí se dotýká každého z nás a každý o něm mluví. A proto nebude jistě nikomu vadit, pokud může získat více a podrobnějších informací, než nám je nabízeno z hromadných sdělovacích prostředků. Ideálním prostředkem k jejich získání je internet. Z domácích zdrojů k tomu velmi dobře poslouží webové stránky Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz, na jehož stránkách se můžeme podrobně podívat, jaké počasí bylo, jaké je i jaké bude.

Na hlavní stránce najdeme v menu mimo předpovědi (denní i dlouhodobý měsíční výhled na charakter počasí) i stav počasí, kde najdeme jeho aktuální stav jako např. množství spadlých srážek, výšku nově napadlé sněhové pokrývky, její celkovou výši a teploty. Dále tam jsou klimatické údaje, kde lze najít údaje z klimatických stanic, jako jsou průměrné měsíční srážky, teploty, průměrná délka slunečního svitu, maximální a minimální teploty, a to vše zpětně až po rok 1998 včetně map různých meteorologických prvků. V hlavním menu je také nabídka družicových snímků aktuálních i několik dnů starých z pohledů nad Evropou. Zajímavé pohledy poskytují také radary, kde v půlhodinových intervalech se lze podívat na situaci nad naší republikou až 3 dny zpět.

Pokud vám to nebude stačit, další zajímavou adresou je www.wetterzentrale.de, která určitě uspokojí i ty nejnáročnější. Po otevření hlavní stránky se kliknutím přes Topkarten dostanete na nabídku modelů při levé straně stránky. Patrně nejlepší je GFS, po jehož otevření nám naskočí v hlavičce nabídka, kterou světovou oblast chceme (včetně střední Evropy jako novinky) a vedle o jaký meteorologický prvek nám půjde, a pod tím čísla hodin (až 180), o kolik předpověď potřebujeme dopředu včetně časového intervalu kroku + nebo - 3 (6) hodin, o který se chceme posouvat. Navíc v textové části si můžeme vyvolat archivované prvky několik let dozadu.

Zajímavý je také program z hlavní nabídky Diagrame, po jehož vyvolání se objeví mapa vybrané oblasti a kliknutím na zvolený křížek se vytvoří předpověď přímo pro ono místo. Vedle mapy se pak objeví diagramy oblačnosti, grafy tlaku, síly a směru větru, minimálních a maximálních teplot, diagramy relativní vlhkosti vzduchu a srážek, a to vše na 7 dnů dopředu.

Údaje a texty jsou v němčině a jsou vztaženy ke světovému času. U nejnovějších hodnot také musíme vnímat určité zpoždění, které vzniká od okamžiku naměření aktuálních hodnot po jejich zpracování, a to platí i pro předešlou webovou stránku.

Omlouvám se zkušeným internetovým surfařům za laické navádění, ale já sám nejsem příliš zběhlý, tak je příspěvek v takové formě, jakou potřebuji sám, a doufám, že vše bude fungovat tak, jak jsem se snažil popsat. Zkušení si na uvedených stránkách mohou najít i jiných zajímavostí více než dost. Vstup na uvedené stránky je bezplatný.


Ing. Ivo Dostál - ČHMÚ Brno

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu