Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Zpěvanka zahnízdila


Jiří Šafránek, č. 4/2017, s. 10-11
Pár labutí zpěvných s mláďaty.
Pár labutí zpěvných s mláďaty. Foto Jiří Novák

Labutě zpěvné (Cygnus cygnus) hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. U nás se občas objevují v době tahu, velmi vzácně zimují. Výjimkou je labuť zpěvná, která se již 11 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě. Letos tato labuť zahnízdila.

Podle ornitologů jde o první prokázané hnízdění labutí zpěvných v České republice. Od našich labutí velkých se pozná labuť zpěvná podle žlutě zbarveného zobáku. Samice z tohoto páru je navíc označena kroužkem a límcem s kódem 7R42. Okroužkována byla v Německu na zimovišti labutí zpěvných v lednu 2006, a to už jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se na Moravě, zůstává pro ornitology záhadou.

Její nejoblíbenější rybníky se nacházejí v Tovačově, Kojetíně a Chropyni. Objevila se také na jižní Moravě, v Maďarsku i v Polsku. Od členů Moravského ornitologického spolku dostala jméno Zpěvanka a postupně se stala ornitologickou celebritou.

Již v roce 2009 to vypadalo, že vytvoří pár se samcem labutě velké, ale k jejich zahnízdění nakonec nedošlo. I v následujících letech se o samce labutí velkých zajímala. V únoru 2011 potkala v Tovačově samce svého druhu, který ale krátce nato uhynul.

Dalšího samce potkala až v loňském roce a letos s ním tedy zahnízdila na Zámeckém rybníku v Chropyni. Oba ptáci se více než měsíc střídali v sezení na hnízdě, které bylo dobře ukryto v hustém rákosí. V neděli 4. června poprvé vyvedli svá čtyři mláďata na volnou hladinu k velké radosti nejen ornitologů, ale i místních milovníků přírody.

Jiří Šafránek, MOS Přerov

Video labutě zpěvné „Zpěvanky“ s mláďaty najdete na Videokanále MOS: https://www.youtube.com/user/MOS1932/videos

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu