Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Putovali hudci…


Václav Štěpánek, č. 4/2017, s. 30

/: Putovali hudci, :/ /: třé švarní mládenci. :/
/: Putovali polem, rozmlúvali spolem :/
Zahlédli tam dřevo, dřevo jaborové, /: na husličky dobré. :/

Každá lidová balada obvykle vychází z nějaké skutečné události, která byla později různě mytologizovaná. Nejinak i balada o putujících hudcích, kteří si chtěli udělat husle z „javorového dřeva“, v němž ovšem byla zakleta dívka, již proklela vlastní matka. Přinejmenším první verše z této balady tak nelze zpochybnit: Hudci dříve krajinou putovávali, neboť k těm, co byli lační muziky, se museli nějak dostat. Ne každá dědina totiž měla své muzikanty a jinak než pěšky to ve většině případů ani nešlo. A často si hudci také sami, podle různých vzorů, dělali „husle“ z dřeva „jaborového“, ostatně je z něj dělají, přinejmenším spodní desku, i profesionální houslaři…

Ti tři putující hudci byli nejspíš gajdoš, houslista a basista (s malou basičkou, ne nepodobnou dnešnímu violoncellu). Píseň totiž zaznamenal v různých moravských karpatských krajích již František Sušil, v jeho době to bývalo nejčastější složení karpatských hudců. Bylo tomu tak až do doby na přelomu 19. a 20. století, kdy z uherských rovin na Moravu pronikl cimbál a poté hudce definitivně vytlačila „turecká“ muzika, dechovka. S těmi třemi nevelkými nástroji se dalo dobře putovat. A hudci si na pěkném místě jistě zahráli, jen tak pro sebe, protože krajina, a ta karpatská zejména, k tomu přímo vybízela. Pod nízkým stropem venkovské hospody hudba hudců, doprovázející píseň, nikdy nemohla vyznít tak, jako pod klenbou stromů či jen tak na louce, pod širým nebem. A tvořili ti staří hudci své zemité muzikantské cifry, ozdoby, svými prací ztvrdlými prsty s neuvěřitelnou lehkostí. Protože písnička a její rázovitý přednes byly jedním z mála potěšení tehdejšího klopotného života. Vzpomínka pamětníka na to, jak kdysi hráli hudci „na lúce u Vrbovců (na moravsko-slovenském pomezí) tak, že i ty kopky sena, kdyby měly nohy, byly by se daly do tance“, je toho živým dokladem.

Krajinou se ale dalo putovat i později s cimbálem. Legendární myjavský primáš Samko Dudík zajížděl hrát ve svém mládí často a rád do horňáckých moravských obcí s celou svou muzikou. Putovali přitom na voze s košinou. Cimbál sice cestou vždy utrpěl nějaký ten šrám, ale to nikomu nevadilo. A cesta na voze mezi karpatskými loukami přímo vybízela k hudbě. Do cinkotu rolniček na koňských postrojích se tak nesl zemitý zvuk muzikantských cifer putujících hudců a krajina byla plná tónů.

Jen jednou, a je to už dávno, v polovině 80. let století minulého, jsem krajinu plnou tónů také zažil. Brouzdaje rozlehlými lazy pod majestátnou Poľanou, zaslechl jsem odkudsi onu typickou vrchárskou melodii, taženou houslemi a doprovázenou zřejmě jedněmi kontrami, jež svou lehkostí doslova přeskakovala vršky a krajinu naplnila tóny. Ty hudce jsem tehdy nenašel, ale nezdálo se mi to. Možná tu tehdy hudci ještě putovali, od lazu k lazu, kdo ví. Dnes už hudci krajinou neputují. Ne, že by nebyli - je jich dokonce mnohem víc než v dobách, kdy chodili přes hory pěšky - a ne, že by nejezdili za těmi, co jsou lační hudby. Nicméně prsty už nemají prací ztvrdlé a jejich cifry, mnohdy i virtuózní, už nejsou zemité. Sepětí hudby a krajiny v nich chybí.

Václav Štěpánek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu