Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Andreas Beckmann z WWF o hodině, v níž svět společně zhasne


Andreas Beckmann, č. 2/2010, str. 9

Největší světová organizace pro ochranu přírody, WWF, vyzvala celý svět, aby se 27. března ve 20.30 hod. připojil ke klimatické akci Hodina Země 2010.

Co je hlavním cílem Hodiny Země?

Akce Hodina Země má za cíl propojit co nejvíce lidí po celém světě, co nejvíce měst, obcí, fi rem a jednotlivců. Společné zhasnutí mnoha milionů světel má sloužit jako výrazné gesto obyvatel této planety, že berou vážně hrozbu klimatických změn a že spolu dokážeme k tomuto problému odpovědně přistoupit. To znamená i domluvit se globálně na razantním snížení emisí CO2. Za jednu hodinu se mnoho energie neušetří, to je jen vedlejší efekt. Podstatné je to, že tato akce bude hodně vidět.

Kdo a proč akci Hodina Země pořádá?

Hodinu Země iniciovala a pořádá již třetím rokem světová organizace ochrany přírody WWF (World Wildlife Fund). Hlavním posláním naší organizace je ochrana (divoké) přírody. Ukázalo se, že největším ohrožením pro přírodu v tomto století je právě globální oteplování. V důsledku klimatických změn může vymřít množství druhů organismů, bude to veliký zásah do biodiverzity, změní se životní prostředí na mnoha místech planety. Proto společně s mnoha dalšími organizacemi bijeme na poplach a vyzýváme veřejnost a odpovědné politiky, aby - i s ohledem na samotnou přírodu - začali usilovně pracovat na dohodách o snížení emisí CO2.

Jak je Hodina Země úspěšná z hlediska svého vytčeného cíle?

Akce slouží jako podpora pro politiky, kteří berou téma globálního oteplování jako prioritní. Politici díky Hodině Země poznají, že miliony lidí to vidí stejně. Akcemi, jako je tato, se rozšiřuje povědomí lidí o problematice globálního oteplování, dáváme možnost jednoduchým způsobem se zapojit do celosvětové kampaně za záchranu klimatu. Je nutné, aby politikové viděli, kolik lidí po celém světě problém klimatických změn zajímá. V prosinci 2009 na Kodaňské konferenci bylo znát, že politiků, kteří chtějí domluvu o snižování emisí skleníkových plynů, je opravdu mnoho.

Není to jen prázdné gesto, aby si města a firmy mohly hrát na to, že se chovají ekologicky?

Záleží samozřejmě na každé obci, na každé firmě i na každém z nás, zda budeme ekologicky žít jen hodinu za rok, nebo trvale. V každém městě je to jiné. Nechť posoudí voliči, zda si pan starosta jen dělá PR, nebo zda se šetrně k životnímu prostředí chová trvale.

Za rozhovor děkuje

Matěj Hollan


Andreas Beckmann - zástupce ředitele WWF, koordinuje dunajsko-karpatský program, zodpovídá za síť WWF v jihovýchodní Evropě a rozvoj vztahů s partnery z globálního businesu (Coca-Cola, IKEA, Tetra Pak). Dohlíží také na činnost WWF v oblasti klimatických změn a energie.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu