Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Nezvaný host


Bohdana Fabiánová, č. 4/2018, s. 40

Oldřich Mikulica, Tomáš Grim, Karl Schulze-Hagen, Bard G. Stokke: The Cuckoo - The Uninvited Guest. Wild Nature Press, Plymouth (UK), 2017, 160 stran.

Ornitologii můžete propadnout v každém věku. Když ne přímo ornitologii, tak alespoň kouzlu ptačího světa. A kukačka je určitě ptákem, kterého zná každý. Ať už se o ní zpívá v lidových písničkách, nebo se zastavíme v lese a počítáme, kolikrát že ta žežulička zakuká a kolik šťastných let, mládenců, děvčat, dětí na nás v budoucnosti čeká. Taky nechvalně známé kukaččí chování vešlo do obecného povědomí. Představovaná kniha o kukačce obecné Kukačka - nezvaný host je fascinujícím pohledem do světa tohoto opeřence se „špatnou pověstí“. Na prvním místě mezi autory stojí jméno fotografa Oldřicha Mikulici, který strávil tisíce hodin „s prstem na spoušti“, aby čtenáře vpustil do kukaččího života prostřednictvím dechberoucích fotografií. Dokonalá znalost biologie tohoto druhu umožnila zachycení nevšedních okamžiků v mnoha mimořádných záběrech. O. Mikulica fotí kukačky téměř 40 let a míra poznání jejich skrytého života je na fotografiích téměř úplná a vyzařuje z nich vášeň pro tento ptačí druh. Většinu z nich pořídil fotograf na rybnících na řece Kyjovce, doslova za humny obce Lužice, kde žije.

V prvních 10 kapitolách je chronologicky zachycen hnízdní cyklus kukačky. Jsou představeni i další hnízdní parazité a jejich triky, jak ošálit budoucího hostitele. Nechybějí kapitoly sumarizující vědecké metody aplikované při studiu kukaček, ani informace o ekologii a současném stavu kukaččí populace v západní Evropě.

Jako orbis pictus tak přichází ke čtenáři kniha, která je vlastně anglicky psanou knihou s českými kořeny. Nejen fotograf, ale i hlavní autor textu Tomáš Grim, přední český odborník na kukačky a bývalý profesor na Palackého univerzitě v Olomouci, jsou Češi. Dalšími autory jsou německý lékař Karl Schulze-Hagen a norský ornitolog Bard Gunnar Stokke. Publikace obsadila v roce 2018 druhé místo v prestižní soutěži knih o ptácích „The BB/BTO Best Bird Book of the Year“, kterou pořádá redakce časopisu British Birds a organizace The British Trust for Ornithology.

Kniha vyšla zatím kromě angličtiny také ve francouzštině, němčině a holandštině. České vydání se zatím, bohužel, nechystá. I když porozumění textu vyžaduje znalost některého z uvedených jazyků, je Mikulicův fotografický kukaččí příběh výborným průvodcem světem kukačky, takže i při absenci přesného porozumění psanému slovu přináší zážitek sám o sobě.

Kdybych měla jmenovat fotografii, která je pro mě absolutním spojením sdělení a poetismu, je to ta z frontispisu - kukačka na mechem porostlém pařezu s vážkou na zobáčku.

FaBo

Knihu je možné objednat na http://www.birdlife.cz/kukacka nebo zakoupit v kanceláři ČSO v ulici Na Bělidle 34, Praha 5.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu