Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Tajný život Petera Wohllebena


Vilém Jurek, č. 3/2019, s. 25

Peter Wohlleben: Tajný život stromů. Co cítí, jak komunikují. Objevování fascinujícího světa. Z německého originálu přeložila Magdalena Havlová. Vydalo nakladatelství Kazda, Brno 2016, 208 stran.

Na Vánoce 2016 dostala řada z mých známých knihu o tom, jak spolu komunikují stromy, jak cítí bolest, jakou mají paměť. Knihu dostal i můj tehdejší kolega. Kolega je spíše realista a při jeho vyprávění jsem nevěřícně poslouchal o tajemných silách stromů. Celé mi to přišlo až příliš ezoterické. Nakonec jsem knihu Tajný život stromů dostal i já. Jakmile jsem se prokousal pasážemi o složitých spojeních přes kořenové systémy a vráskách dřevin, začala být pro mě kniha teprve zajímavá. Pochopil jsem autorův veliký potenciál a musel jsem knihu přečíst na jeden dech až do konce.

Autorem tajemné knihy je Peter Wohlleben (1964), povoláním lesník, dnes uznávaný spisovatel. Mezi lety 1991 až 2016 byl správcem lesů v německém Hümmelu ve spolkové republice Porýní-Falc. Zde se zasadil o vznik komunitního lesa nebo založil hospodaření v lese na přírodě blízkých principech. V roce 2007 vydal svou první knihu Wald ohne Hüter (Les bez ochránců), která je vyprávěním lesníka o zvířatech, lesu, trvalé udržitelnosti lovu zvěře. Dva roky poté prodělal Wohlleben syndrom vyhoření. Jaké to mělo následky, přesně nevíme. I tak dále psal a vydal knihu, která u nás vyšla pod názvem Les - Návod k použití. V roce 2015 vydal svou nejznámější a přelomovou knihu Tajný život stromů - Co cítí, jak komunikují - Objevování fascinujícího světa. Kniha se stala bestsellerem v oblasti literatury faktu. Wohlleben zde plně rozvinul umění vypravěče a průvodce. Popisuje, co v lese zažil a jak na různé zákonitosti přírody přišel. Na konci knihy najdeme padesát edičních poznámek, které odkazují na použitou literaturu. To mě utvrdilo v tom, že opravdu nejde o pouhý esoterismus. Wohlleben využil odborné publikace a dokázal složité zákonitosti lesa, krajiny a přírody srozumitelně popsat i pro laika.

Tajný život stromů se i u nás stal bestsellerem. Na to nakladatelství Václava Kazdy reagovalo vydáním dalších titulů tohoto autora. Těžko říct, zda jen naplňovali poptávku nebo se vezli na vlně autorovy popularity. Každopádně i já jsem podlehl a pořídil si postupně vydané tituly: Les - Návod k použití, Tajná síť přírodyMoudrost lesa. Ačkoliv se všechny více či méně opakují, stále jsou plné praktických ponaučení a pozitivního čtení.

V každé knize autor prohlubuje svá témata. Ať už to je to vědecký diskurs v Tajné síti přírody nebo filozofické pátrání v Moudrosti lesa. V knize Les - Návod k použití popisuje nejen zkušenosti s přežitím v lese. Popis lesa a jakási ponaučení jsou blízká knize Obrázky z chatrče a rozmanité poznámky od Alda Leopolda.

Někdy je Wohlleben označován za grafomana, který se už jen opakuje. Kromě výše uvedených knih je autorem dalších čtrnácti. Z toho dvě knihy jsou pro děti a jedna je o zahradničení; tu napsal společně se svou manželkou. K tomu začal letos vydávat vlastní magazín Wohllebens Welt. Další knihy, které vyšly v českém překladu, mě už tolik neoslovují. Muselo by přijít něco opravdu nového, stejně silného jako na začátku Tajný život stromů.

Knihy Petera Wohllebena doporučuji všem, kteří si chtějí rozšířit obzory a vidět, jak se mají vyprávět příběhy o lese a jeho síle. Na jednu stranu se zasníte o temných hvozdech, na druhou se i přiučíte, jak to v lese funguje, proč je nutné les chránit a vážit si ho.

Vilém Jurek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu