Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Pelyněk Pančićův, ruměnice turňanská a orchidej jazýček východní


Roman Barták, č. 4/2019, s. 17-18

Natura 2000 coby soustava chráněných území evropského významu chrání kromě přírodních stanovišť (biotopů) a ohrožených druhů živočichů také vybrané druhy rostlin. Některé z nich jsou dokonce hodnoceny jako prioritní, což v praxi znamená ještě přísnější kritéria ochrany. V rámci České republiky tak bylo do seznamu zařazeno 36 druhů cévnatých rostlin, z toho 15 jako prioritní druhy. Mezinárodní projekt LIFE Sub-pannonic je kromě prioritních stanovišť zaměřen na jeden prioritní druh v České republice a o další dva druhy, které se v Česku nevyskytují, pečuje na Slovensku.

Jediným českým zástupcem, který naopak neroste zase na Slovensku, je tak druh s lehce exotickým jménem - pelyněk Pančićův (Artemisia pancicii). Je pojmenován po významném srbském vědci 19. století Josifu Pančićovi (1814-1888). Avšak profesor Pančić byl nejen mezinárodně uznávaným botanikem, působil jako přírodovědec i v oblastech mineralogie, geologie a zoologie. Byl současně lékařem, v pozdějším období i rektorem Bělehradské univerzity a zakladatelem bělehradské botanické zahrady. A tak jako byl on objevitelem desítek rostlinných druhů, hned několik druhů bylo pojmenováno na jeho počest, včetně našeho pelyňku. Roste totiž na jediném místě v Srbsku, v banátské části Vojvodiny, na lokalitě Deliblatska peščara. Tento geomorfologický unikát (česky nazýván Deliblatská poušť) je rovněž lokalitou působení Josifa Pančiće na počátku jeho profesní kariéry.

Pelyněk Pančićův je kriticky ohroženým druhem a jde o jednu z nejvzácnějších rostlin České republiky. Ale nejen České republiky, kde se vyskytuje na třech lokalitách. Tento druh má pouze deset lokalit na světě. Kromě jihomoravských lokalit a zmíněné Deliblatské peščary má dalších šest lokalit v panonské části Rakouska. O rakouské lokality je již pečováno v rámci programu LIFE, náš LIFE Sub-pannonic je zaměřen na evropsky významnou lokalitu Špidláky mezi Čejkovicemi a Čejčí.

Velmi vzácné jsou rovněž oba slovenské botanické poklady. Ruměnice turňanská (Onosma viridis) se vyskytuje pouze na pěti lokalitách v Evropě, z toho na jedné v Maďarsku a na čtyřech na Slovensku. Z nich dvě jsou předmětem zájmu našeho projektu, konkrétně evropsky významné lokality Horný vrch a Palanta ve Slovenském krasu.

Orchidej jazýček východní (Himantoglossum caprinum) roste na Slovensku pouze na pěti lokalitách, z toho dvě evropsky významné lokality na západním Slovensku jsou zájmovými územími našeho projektu - Nad vinicami a Zobor. Tento druh se v Česku v současnosti nevyskytuje, byla k němu však přiřazena herbářová položka z poloviny 19. století, která pochází z lokality Hády u Brna. Takto u nás roste jen jeho příbuzný jazýček jadranský, a to pouze na jediné lokalitě.

Péče o uvedené tři vzácné druhy je plánována v rámci projektu LIFE na období 2020-2024. Aktivity budou zaměřeny na celkové zlepšení stavu lokalit výskytu druhů prostřednictvím redukce keřů, případně invazních druhů, a kosením s odstraněním pokosené hmoty. Rovněž budou prováděna speciální opatření na podporu druhů, která budou výstupem odborných studií, jež se v současné době zpracovávají.

Roman Barták

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu