Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Recepty ze spíže


Olga Lepšová-Skácelová, č. 1/2020, s. 45

Tentokrát jen pár domácích vynálezů, asi nejsou jen moje vlastní - něco někde odposlechnuto, něco vymyšleno, vše však vyzkoušeno.

Jogurt a kyselé mléko (případně i tvaroh) fungují jako zázrak nejen na jídelníčku. Blahodárný účinek na střevní mikroflóru všichni znají, je tím výraznější, o co je produkt přírodnější (tedy méně škrobu a dalších aditiv). Pro zdraví zevně: obklady na bolavý krk, hrudní koš při zánětu průdušek (nejlépe namočený pruh středem - podél hrudní kosti), úleva při rýmě a zánětu dutin (natřít obličej pod nosem, kolem čelistí, lícní kosti, pod očima - uvidíte, jak se vám uleví - prodýchnete se a navíc pleť dostane výživu). Ve všech případech nechat do zaschnutí, pak umýt vlažnou vodou nebo bylinkovým čajem. Málo známý je účinek kyselého mléka/jogurtu pro čištění skvrn od červeného ovoce a hlavně červeného vína. To většina konzumentů řeší vínem bílým nebo solí. Skvrny co nejvíce za čerstva pomažeme jogurtem, případně opakovaně a posléze zapereme. (Přiznávám, že v krajním případě používám tvrdou chemii, např. Vanish.)

Slupky ze syrových brambor (mladé brambory vaříme a jíme i se slupkami, to jsem se naučila od podkrkonošské populace), ev. oškrabky z kořenové zeleniny nevyhazuji hned, nechám je odložené na dobu před mytím nádobí. Podotýkám, že nemáme a nebudeme mít myčku (o zdravotní závadnosti kterékoliv myčky po roce a více by to bylo na samostatný příběh, navíc spotřeba vody a chemikálií). Na mastné talíře nebo pánve (můj partner je masožravec s výraznou preferencí steaků na oleji) hodím bramborové slupky a pomasíruju to, případně nechám společně poležet. Rostlinné enzymy mastnotu předčistí, pak vytřu odpadovým papírem (novinové letáky, natrhaná plata od vajec i roztrhané ruličky od toaletního papíru) a na umytí pak stačí saponátu minimum. Z lidových prostředků se kdysi používala mydlice lékařská pro obsah saponinů zejména v kořeni.

A ještě malý doplněk k mytí nádobí v přírodě (ešus, kotlík): účastníci východoslovenského tábora, kde pravidelně „vyučuju“ užitné rostliny, si nemohou vynachválit přesličku (však bývala nazývána „cídivka“), případně mech.

Posledním bodem z mého dnešního receptáře je využití zbytku bylinkového čaje. Používám různé byliny z vlastního sběru dle chuti a potřeby (uloženy ve sklenicích s popiskami, někdy i s lokalitou). Do necelého litru zhruba tři lžíce zaleju převařenou vodou, scedím asi po pěti minutách (vzápětí lze udělat ještě „druhák“). Nesladím. Co během dne a večera nevypiju, tím je fajn si umýt obličej (to by mohlo být vhodné pro dámy, které se odličují), a pokud zbude, zaleju tím pokojové rostliny (těm ještě lépe vyhovuje čaj mírně zkažený, zapomenutý v hrnku „ze včerejška“ coby přírodní hnojivo). Vylouhované byliny kompostuju.

Olga Lepšová-Skácelová

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu