Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Rekordní Nesyt


Vlastimil Sajfrt, č. 4/2020, s. 40-41

Rybník Nesyt, největší moravský rybník, od jehož první písemné zmínky uběhlo letos 602 let, je mezi odbornou veřejností znám především jako výjimečná botanická a ornitologická lokalita. Tato výjimečnost se naplno projevuje zejména v letech, kdy je na tomto rybníce výrazně snížená hladina. A to jak z důvodu úmyslného snížení v rámci tzv. částečného letnění, tak v důsledku nízkých průtoků ve vodním toku Včelínek, jediném významnějším přítoku do soustavy Lednických rybníků.

Na Nesytu se od roku 2012 nepřetržitě hospodaří v tzv. dvouhorkovém hospodářském cyklu, což zjednodušeně znamená, že k výlovu dochází každý druhý rok. Při současné hydrologické situaci je stav takový, že první rok po výlovu rybníka sice přesáhne jeho hladina kótu letnění doporučenou v plánu péče o národní přírodní rezervaci Lednické rybníky, ale nijak významně. V letošním roce byla počátkem měsíce března tato hladina překročena o patnáct centimetrů. Vzhledem ke skutečnosti, že nejen rybník Nesyt, ale ani ostatní rybníky lednické soustavy (Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský) nedosáhly normálních provozních hladin, bylo v průběhu března přepuštěno deset centimetrů z Nesytu do těchto rybníků pro vylepšení podmínek pro chov ryb. Tímto přepuštěním došlo v průběhu měsíce března k obnažení ostrůvku v tzv. valtické zátoce. Plocha tohoto ostrůvku, který začíná vystupovat z vody při kótě cca 173,44 m n. m., se v důsledku suchého počasí postupně zvětšovala a v polovině června dosáhla maximální rozlohy asi 0,4 ha. Po vydatných červnových deštích hladina rybníka postupně vystoupala o 13 cm, ale nedošlo k přeplavení celého ostrova vodou. Poté až do poloviny srpna voda opět zaklesávala, až další pokles zastavilo opět deštivé počasí a vyšší přítoky do rybníka Nesyt.

Obnažený ostrov nezůstal bez povšimnutí ptáků, kteří využívají podobné vegetací nezarostlé plochy k hnízdění. Jako první se zde objevili tenkozobci opační (Recurvirostra avosetta) a s mírným odstupem je následovaly pisily čáponohé (Himantopus himantopus). Tenkozobci se na ostrůvku objevili relativně pozdě a s prvními hnízdními projevy (hloubení hnízdních důlků a sběr hnízdní výstelky) započali až začátkem května. Počet hnízdících párů tenkozobců se nakonec ustálil na počtu 27 až 29 párů, pisil na ostrůvku zahnízdilo mezi 17 a 19 páry. K těmto vysokonohým bahňákům se postupně přidaly dva páry rybáků obecných (Sterna hirundo) a minimálně dva páry kulíka říčního (Charadrius dubius). Počet hnízdních párů pisil a tenkozobců byl v letošním roce rekordní nejen pro soustavu lednických rybníků, ale i pro celou Českou republiku.

Druhá početně nejvyšší hnízdní kolonie tenkozobců se na rybníce Nesyt vytvořila v roce 2012, kdy na stejném ostrově zahnízdilo 9 párů. Pisila čáponohá zde v tom roce nehnízdila. V ostatních letech, kdy se na některém z rybníků lednické soustavy vytvořily vhodné podmínky pro hnízdění těchto vzácných druhů, hnízdilo maximálně šest párů tenkozobců a dva páry pisil. Letošní rok nebyl rekordní jen počtem hnízdících párů, ale i jejich hnízdní úspěšností. Minimálně 50 mladých tenkozobců se dožilo vzletnosti. U pisil se počet nedal přesně odhadnout, neboť rodiče zvolili taktiku převádění mláďat do porostů příbřežní vegetace, kde se špatně dohledávaly. I zde však byla úspěšnost vysoká.

Jedinečná hnízdní kolonie vysokonohých bahňáků přilákala pozornost nejen ornitologické veřejnosti, ale po uvolnění karanténních opatření byla představena i širší veřejnosti vycházkou pořádanou Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR - Správou CHKO Pálava pod příznačným názvem Život na vysoké noze. Třináct účastníků této vycházky vidělo z bezpečné vzdálenosti nejen hnízdní kolonii, ale také byli svědky zahřívání několikadenních kuřat kulíka říčního jedním z rodičů. Tento zážitek umocnila i skutečnost, že toto pro bahňáky typické chování probíhalo ve vzdálenosti jen asi 60 m od místa pozorování. Tato rodinka kulíků zahnízdila mimo hnízdní kolonii a nebyla jediná. O hnízdění se na obnaženém dně pokoušel i minimálně jeden pár vodouše rudonohého (Tringa totanus).

Nejen z pohledu hnízdících bahňáků byl letošní Nesyt zajímavý. Tento rybník přilákal i další zajímavé ptačí druhy. Nelze nezmínit dlouhodobou přítomnost jednoho páru labutě zpěvné (Cygnus cygnus). Tyto neslyšně létající labutě se na Nesytu objevily začátkem května a zdržovaly se zde zhruba měsíc. Po tuto dobu bylo možno poslouchat jejich typické troubení nesoucí se nad hladinou Nesytu a nejednou jsme byli svědky nebojácného napadání daleko mohutnějších labutí velkých (Cygnus olor). K hnízdění však nakonec pravděpodobně nedošlo.

I brodiví zde měli svého zástupce, za kterým se na Nesyt sjížděli ornitologové z celé republiky. Jednalo se o volavku rusohlavou (Bubulcus ibis). První „rusohlávka“ se na Nesytu objevila zhruba v polovině července a jejich početnost postupně vzrostla na v České republice nevídané množství devíti jedinců. Z běžné početnosti vybočil i daleko častější host, kolpík bílý (Platalea leucorodia). Počátkem září jich bylo na Lednických rybnících mezi 10 a 13 jedinci.

Za pověstnou třešničku na dortu lze považovat několikadenní přítomnost jedné chaluhy příživné (Stercorarius parasiticus), která dělala čest svému jménu a obratně okrádala rybáky obecné o pracně ulovené drobné rybičky.

Tato sezona byla tedy zcela mimořádná a nikdo z pamětníků nic podobného na Moravě (a ani v Čechách) nezažil. Situace na Nesytu ukázala, jak se doslova před očima mění druhové složení ptačích obyvatel a že sucho je nejenom hrozbou, ale může být i příležitostí. K dosažení mimořádné sezony potom často stačí velmi málo: prakticky každodenní komunikace s rybářským hospodářem, který má „klíče“ od manipulačních zařízení rybníků, a vzájemná spolupráce na rozložení vody z přívalových dešťů tak, aby byla maximálně zachycena, ale nedošlo k ohrožení hnízdění.

V příštím roce se situace na Nesytu nebude pravděpodobně opakovat. Plán pro příští rok je jednoznačný, zachytit v tomto rybníce maximum vody za účelem zlepšení hydrologických podmínek na navazujícím Slanisku u Nesytu. Ale pokud výrazně nezaprší, tak bude na soustavě chybět voda pro jeden stohektarový rybník…


Vlastimil Sajfrt (1978) pracuje v AOPK ČR na Správě CHKO Pálava, je garantem pro NPR Lednické rybníky, dlouhodobě se zabývá monitoringem ptáků, zejména bahňáků na těchto rybnících, a provází veřejnost na pravidelných ornitologických akcích na rybníku Nesyt.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu