Čtení na tyto dny

Návštěva ze souhvězdí višně

Nad ránem s bouřkou přistály
i ty nezralé
Zářily
jako vltavíny
s křišťálovou peckou uvnitř

Scifisté samozřejmě spali
jako když je
do hvězd hodí
my jsme samozřejmě spali
jako když nás
do hvězd hodí
a hvězdy samozřejmě spaly
jako když je
do lidí hodí

Tak byla budoucnost
zase jen ve hvězdách
a lidech

(Jiřina Salaquardová) 

 

Doporučujeme ke čtení

Data v plánování péče o chráněná území

Jonáš Gaigr, Eva Knižátková, č. 3/2024, s. 5-7, pro předplatitele

Pohled za hranice – dva odlišné světy, Arménie a Finsko

Jindřich Chlapek, Jaakko J. Ilvonen, č. 3/2024, s. 17-20, pro předplatitele

Odkaz Josefa Vavrouška je dnes dvojnásobne aktuálny

Mikuláš Huba, č. 3/2024, s. 28-31

Ubývá u nás ptáků?

Alena Klvaňová, č. 2/2024, s. 2-6, pro předplatitele

Nová chráněná území v Brně

Vilém Jurek, č. 2/2024, s. 32-33, pro předplatitele

Přírodní řeky jako překvapení Polska

Roman Barták, č. 2/2024, s. 34-35

Návrat vlčího zpěvu Jaroslava Monte Kvasnici

Jiřina Lacinová, č. 2/2024, s. 44-45

Suché trávníky


Roman Barták, č. 1/2021, s. 38-39

Projekt LIFE Sub-pannonic je stejně jako ostatní projekty tohoto typu zaměřen především na ochranu vybraných ekosystémů (tzv. habitatů) a druhů v evropsky významných lokalitách (EVL), které pro ně byly vyhlášeny. Ochranářské aktivity jsou v našem projektu zaměřeny na suché trávníky, konkrétně na 3 prioritní druhy rostlin a 3 prioritní habitaty ve 21 EVL na jižním a východním Slovensku a také v 7 EVL na jižní Moravě. Obsahem projektu ovšem není jen zachránit něco vzácného, z pohledu Evropské unie cenného, ale také dost jiných aktivit, které s tímto záměrem souvisí a mají přesah třeba do ekologické výchovy nebo podpory šetrného turistického ruchu. A všemi těmito tématy se již od počátku přípravy projektu vine jako červená nit spolupráce s odbornou i laickou veřejností.

Aby projekt vůbec mohl vzniknout, je potřeba od počátku spolupráce především se správci chráněných území, což je v našem případě Jihomoravský kraj. Kompetentní úředníci z oddělení ochrany přírody vlastně spoluurčují, ve kterých chráněných územích lze projekt realizovat tak, aby byl v souladu s jejich potřebami, situací v místě apod. Při realizaci projektu je pak každoročně potřebné sladit konkrétní ochranářské aktivity, což jsou především výřezy křovin, likvidace invazních druhů, následně pak sečení a především pastva.

A tím se dostáváme k tomu, že naším cílem v projektu je sice záchrana cenných ekosystémů a druhů, ale primárně je to obnova tradičního hospodaření. Jeho důsledkem je pak optimální péče o druhy a ekosystémy, stejně jako oku lahodící harmonická krajina, tak jak tomu bylo dříve. I tady má role kompetentních lidí z krajského úřadu zásadní význam, neboť my pak už jen navazujeme na existující konkrétní vztahy, ať už jde o místní hospodáře, ekologické organizace nebo subjekty, které se profesionálně zabývají péčí o chráněná území.

Program LIFE, a tedy i náš projekt, umožňuje konkrétní a velmi pestrou pomoc hospodářům. Na jižní Moravě se sice neprovádějí tak velkolepé akce jako u kolegů na Slovensku, kde vyvrtali pro pastevce ve Slovenském krasu studnu hlubokou přes 200 metrů, ale přesto kromě platby za pastvu či kosení umožňuje projekt vybudovat hospodářům přístřešky pro zvířata nebo trvalé oplocení, zaplatit veterinární péči nebo nakoupit zvířata samotná.

Ovšem nejen spolupráce s hospodáři v dané obci je potřebná pro úspěch projektu a ocenění Evropské komise už při jeho schvalování. Je rozhodně žádoucí spojit se s místními obecními úřady, školami a spolky. Ne každá obec má ve svém okolí chráněné území evropského významu. Lokalita, o kterou pečujeme, často může být jediným pořádným kusem přírody v okolí a součásti tohoto kusu jsou rovněž křoviny, přerostlá tráva či akáty, které plánujeme v projektu likvidovat ve prospěch cennějších druhů. Likvidace pak prakticky znamená nejen vrčení strojů a pohyb cizích lidí na území obce, ale také třeba pálení vyřezaných křovin.

Tady je komunikace s vedením obce a místními spolky, například myslivci, velmi důležitá pro předcházení konfliktům. Pokud je vše z naší strany vysvětleno a o záměru se ví, můžeme pak náš záměr doladit tak, aby byl v souladu se zájmem ostatních dotčených. Jde to vždycky, třebaže za cenu určitých ústupků.

Faktickou součástí projektu LIFE pak jsou, kromě konkrétních ochranářských opatření v terénu, aktivity zaměřené na propagaci projektu. Jejich součástí je výroba propagačních a vzdělávacích předmětů, které často slouží právě navázání osobního kontaktu s klíčovými místními lidmi v rámci přednášek a exkurzí pro žáky místních škol. Konkrétně mám na mysli informační letáky, brožury, pexesa, ale také ekologické tašky, pera nebo trička. Prošly nám i čokolády s vyobrazeními ohrožených druhů opečovávaných v rámci projektu, víno bohužel ne, ač by projektu na jihu Moravy moc slušelo.

Tyto aktivity se snažíme dělat atraktivně, aby obdarovaní věci rádi užívali. Slovenské kolegyně vymyslely vtipné tričko s obrázky a nápisem, který volně přeložený zní: „Protože na lejnu záleží“. Tričko poukazuje na jeden ze záměrů našeho projektu, kterým je omezení používání toxických antiparazitik u dobytka. Výsledkem pak je, že nejedovatý dobytčí trus umožňuje život ohrožených druhů brouků.

Dalším zajímavým počinem slovenských kolegyň bylo angažování významné bratislavské tatérky, která vytvořila ilustrace všech tří našich rostlinných druhů, o které pečujeme. Jejich kresby jsou využity na již zmíněných čokoládách, taškách a plánujeme je i na trička. A můžete tyto kresby srovnat s půvabnými akvarely i desítek dalších druhů, které namalovala naše ilustrátorka. Konkrétně byly tyto akvarely využity na pexesa pro školy, plánujeme je využít v brožurách pro jednotlivé evropsky významné lokality.

Jestli se nám to povedlo, můžete zhodnotit sami.

LIFE Sub-pannonic (LIFE17 NAT/SK/000589) je podporován z finančních zdrojů EU a MŽP ČR. Více na stránkách csoponyx.cz/projekt/45/life-sub-pannonic.
csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu