Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Sněženka na Hané


Jarmila Matoušková, č. 3/2011, str. 31

Němčice nad Hanou jsou nevelkým městem v prostějovském okrese. Jelikož spadají do úrodné oblasti, vyznačuje se jejich katastrální území prakticky úplným odlesněním a dominancí orné půdy. Přestože dnešní biota němčické krajiny je podstatně ochuzená, je možné tu najít některé vcelku nečekané druhy. Jedním z nich je sněženka podsněžník.

Severně od obce v nadmořské výšce 244 m leží remíz Zlámanka. Jeho jádro tvoří dřeviny vysázené členy Myslivecké společnosti Němčice nad Hanou - Víceměřice v roce 1953, kdy myslivci navázali na původní remíz. Další úpravy v roce 2002 spočívaly v rozšíření severním a jižním směrem na současných 3,32 ha. Tato „křídla“ byla vysazena především zásluhou mysliveckého hospodáře Pavla Matouška v rámci vegetačních úprav, čímž vznikla současná podoba tohoto krajinného prvku.

Sněženky se začaly objevovat v 60. letech minulého století, což je ovšem ničím nedoložené pozorování jednoho z pamětníků, který sněženky již půl století každoročně sleduje (na dobové fotografii muž s rádiovkou vlevo dole, pan Crhák). Původ jejich výskytu není zcela jasný. Odkud a jakým způsobem se sem tento myrmekochorní druh (rostlina, jejíž semena rozšiřují mravenci) dostal, je záhadou. Nejbližší lesní porost je vzdálen přibližně 7 km (Vitčický les, cca 96 ha). Bližší informace k remízu před rokem 1953 se nepodařilo zjistit. Je možné, aby se sněženky v této oblasti vyskytly bez přičinění člověka? Populace je hodně stará, jak dokládá rovnoměrné rozptýlení jednotlivých jedinců. V opačném případě by se sněženky ještě několik desetiletí po vysazení vyskytovaly v hloučcích. Populace je rovněž velmi vitální, o čemž svědčí značné množství mladých, ještě nekvetoucích jedinců.

Nezbývá než doufat, že se sněženkám bude dařit tak jako dosud a že je neobjeví někdo, kdo by si jimi zatoužil ozdobit svou zahrádku, a připravil tak ostatní o možnost potěšit se pohledem na tohoto něžného posla jara.

Ing. Jarmila Matoušková
Ústav ochrany lesů a myslivosti LDF Mendelu v Brně

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu