Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

O důvěru lidí


Miroslav Kundrata, č. 1/1988, str. 15-17
(Rozhovor s ing. Josefem Velkem, redaktorem Mladého světa)

Josefa Velka bylo na hradišťské soutěži „Týká se to také tebe“ těžké zastihnout. Když zrovna neseděl v kruhu poroty, míhala se jeho rtuťovitá postavička mezi skupinami brontosaurů, ochránců přírody, účastníků letních škol ochrany přírody, mezi pořadateli i různými hosty. Poznámek v jeho bloku přibývalo, a tak jsem neměl nijak špatné svědomí, když jsem ho na půl hodiny „ukradl“ pro Veroniku:

Veronica: Děláte rozdíly mezi členy ČSOP, Brontosaury nebo členy jiných ochranářských skupin a organizací?

J. Velek: Já osobně ne. Mladý svět je ale týdeník svazácký, a proto je pochopitelné, že podporuje především hnutí Brontosaurus. Podpora je o to důležitější, že lidé z SSM v pětatřiceti odcházejí a my máme snahu, aby za sebou jen tak nezabouchli dveře. Ostatně mnozí z těchto zkušených organizátorů přecházejí do ČSOP. Je tedy logické, že Mladý svět dává přednost hnutí Brontosaurus.

Nicméně já ve veřejných vystoupeních, například v televizních pořadech Příroda pro zítřek, rozdíly nedělám - stávají se tribunou i pro ČSOP. Zvu tam předsedy okresních výborů ČSOP (např. dr. Königa z Uherského Hradiště, ing. Urbana z Českých Budějovic), všechny akce připomínám - viz akce Dno; vedl jsem rozhovor i s předsedou ÚV ČSOP profesorem Hronem.

Všude jsou lidé, kterým jde především o věc, i lidé, kteří se snaží z hnutí, jak se říká, něco vytřískat - příjmy, pozici, levné cesty do zahraničí a podobně. Jeden případ ale nelze zevšeobecňovat a posuzovat podle něho celou organizaci. Neměli bychom rozlišovat mezi členy ČSOP a Brontosaury, ale mezi lidmi, kterým jde o věc, jsou upřímní a pro společnost perspektivní, a mezi lidmi, kteří si ekologii skloňují, jak se to zrovna hodí jejich peněžence, postavení, nechuti moc pracovat, ale o to víc mlátit hubou…

Veronica: Věnuje se u nás dostatečná pozornost ekologickým problémům v tisku a ve sdělovacích prostředcích?

J. Velek: Tato oblast má řadu závad. Je to problematika poměrně mladá, mezi novináři nejsou vychováni specialisté a navíc se účastníci různých seminářů a tiskovek často mění. Potom opakovaně zaznívají otázky na dávno oddiskutované problémy, což degraduje v očích státního aparátu jak novináře, tak ekologickou tematiku.

Nedávno proběhl v Praze mezinárodní seminář o postavení novináře - ekologa ve společnosti. Publicisté ze sousedních zemí (NSR, Rakouska a zemí soc. tábora) se shodli na tom, že ve všech státech jsou v tomto směru obdobné potíže - ekologie nekoresponduje s ekonomií, je v podřadné roli vzdálenějšího kabátu až za bližší košilí ekonomie. A odtud vyplývá i těžké postavení novináře - ekologa. Velký význam pro výchovu k ekologickému myšlení má také filmová tvorba - dokladem toho jsou dobré tradice Ekofilmu, soutěže T. S. T. T. T. v Uherském Hradišti, kterou sleduji od zahájení už dvanáctý rok, a dalších.

Veronica: Jak hodnotíte zapojení veřejného mínění a kulturní fronty do ekologické problematiky?

J. Velek: Ve srovnání s jinými zeměmi se u nás výchově k ekologickému myšlení a jednání věnuje poměrně málo. Neškodilo by, kdyby více skutečných osobností vystupovalo na obranu pozitivních ekologických hodnot. Na druhé straně existuje nebezpečí, že každá myšlenka se u nás dá velice rychle zprofanovat. Pak se mnoho mluví a nic nedělá.

Z dnešního pohledu by byl nejlepší výrazný ekologický počin podpořený silnou publicitou. Dejme tomu odsíření tepelných elektráren. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Nedávno jednala vláda ČSR s představiteli severního Porýní a Vestfálska v Düsseldorfu. Českoslovenští hosté byli seznámeni s programem odsíření všech elektráren této nejprůmyslovější oblasti NSR. Podniky buď odsíří emise v nejbližší době nebo budou zavřeny, a to i státní firmy!

Přitom se jedná o zařízení s celkovým výkonem přes 9 000 megawatt (Tušimice mají 400 MW). To by prospělo hodně. Vůbec ale neprospívá, když veřejnost na začátku pětiletky informujeme o programu ekologických investic za 17,6 miliardy, ale už v jejím třetím roce se běžný občan dozví ze zprávy vedoucího kontrolora VLK v Rudém právu, že se program neplní. Už dnes víme, že přinejmenším 5 miliard nebude možné pro dané účely do roku 1990 investovat. V jiném článku se občan dočte, že některé okresy pojaly jako ekologické investice výstavbu mateřských škol, vodovodů apod. Nakonec se možná dozví, že všechno, co zbylo, přijde do Temelína - jaderné elektrárny bez znečišťování ovzduší. Svým způsobem je tento výklad možný, ale z hlediska výchovy veřejnosti k ekologickému myšlení a jednání to rozhodně není ten správný přístup.

Veronica: Nevzniká tedy mezi občany skepse a nedůvěra k ekologickým programům?

J. Velek: Do Mladého světa dochází 100 dopisů týdně. Věřte mi, lidé dovedou ocenit dobrou práci, ale také se dovedou podívat kriticky. Zájem veřejnosti o tuto problematiku je veliký. To je vidět i tady - na T. S. T. T  T. v Uherském Hradišti i jinde. Například Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny připravil komplexní program ozdravění Bratislavy a ve spolupráci s ústředními orgány ho chce předložit veřejnosti. Má to být jakýsi „zátah“ na životní prostředí, aby se Bratislava konečně vymanila ze čtveřice nejpostiženějších punktů republiky. Pokud však otázka zní naprosto ostře - pak musím přiznat, že skepse existuje. Zatím jsme lidi ničím nepřesvědčili o tom, že by se ekologické programy měnily v realitu - čističky odpadních vod mají skluz, program ozdravění ovzduší se nerozpracovává. Možná po pěti letech, až se dostaví efekt z čistíren odpadů u velkých měst, přibude argument, se kterým bude možné bojovat o důvěru lidí.

Veronica: Nemůže situaci pozitivně ovlivnit tlak okolních států?

J. Velek: Ten je důležitý z hlediska dlouhodobé strategie, směrů řešení v období 20-30 let, ale ne pro nutná okamžitá řešení, ta jsou záležitostí individuálního teritoria každého státu. Situaci navíc komplikuje dálkový přenos imisí. Tady pomůže jen důsledná a uvědomělá ekologická politika každé země.

Veronica: Nepomůže stav zlepšit připravovaný zákon o podniku? Jak ten akceptuje ekologické principy?

J. Velek: Kdo formuloval jeho první verzi, zdaleka na ekologii nemyslel. Ekologické formulace se tam dostaly až po zásahu České národní rady, Federálního shromáždění, poslanců a poslaneckých výborů. Při diskusi o těchto návrzích lidé často upozorňují na to, že formulace jsou značně odlišné od norem jiných států, např. od sovětských. Zákony formulujeme z hlediska právního příliš volně, což bude umožňovat různý výklad - stejně jako v dosavadní praxi. Co znamenají právní výroky „pamatovat na ochranu vody“, „pečovat o zeleň“, „těsně spolupracovat s národními výbory“?

Vůbec by podle mě neškodilo, aby ekologické podmínky byly v zákoně o podniku vyslovovány přísně a jednoznačně. Naopak je to nezbytné.

Zaznamenal Miroslav Kundrata

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu