Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Zachraňme společně biologickou rozmanitost


Liza Drius, č. 5/2010, str. 2-3

Na Světovém summitu o udržitelném rozvoji v Johannesburgu v roce 2002 byl vyhlášen závazek zastavit úbytek biologické rozmanitosti do roku 2010. Přestože byl učiněn pokrok na mezinárodní, národní a regionální úrovni, cíle pro rok 2010 nebylo podle posledních hodnocení dosaženo. Například z Červeného seznamu ohrožených druhů Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) vyplývá, že 21 % všech známých savců, 30 % všech známých obojživelníků, 12 % všech známých ptáků, 35 % jehličnatých stromů a 27 % z hodnocených korálových útesů je ohroženo vyhynutím. Červený seznam eviduje celosvětově více než 17 tisíc druhů ohrožených vyhynutím. Tempo snižování biologické diverzity se nepodařilo zmírnit ani v Evropě, ani na dalších kontinentech. Pokračující ztráta biodiverzity tak vede k rychlému úbytku přírodního bohatství na Zemi a dramatickému snižování ekosystémových služeb. Přitom druhová rozmanitost je základem fungování přírodních ekosystémů, díky kterým tu můžeme žít i my, lidé.

K ochraně biodiverzity se spojily i neziskové organizace, muzea, místní samosprávy a další organizace, které zaměřily své úsilí ke snížení ztráty biologické rozmanitosti v síti Countdown 2010. Iniciativa vznikla na konferenci udržitelného života a biodiverzity v Malahide za irského předsednictví EU v roce 2004. Konference přinesla klíčové politické zhodnocení a novou šanci soustředit evropské snažení na cíle ochrany biodiverzity v čase, který zbýval do roku 2010, což právě odráží její název (countdown znamená odpočítávání). Regionální kancelář IUCN pro Evropu, hostitelská organizace této iniciativy, sdružuje více než tisíc partnerů, kteří se zavázali k realizaci individuálních akcí pro záchranu biologické rozmanitosti. Během více než pěti let se Countdown 2010 stala jednou z největších mnohostranných sítí, v níž se mohou partneři podělit o své zkušenosti a nechat se inspirovat ostatními. Místní akce malých obcí se mohou stát modelem pro zachování biologické rozmanitosti.

Countdown 2010 je také kontrolním bodem pro politiky v Evropě i mimo ni. Zřejmě po zářijovém jednání Valného shromáždění OSN přijmou v říjnu vlády nové cíle pro biologickou rozmanitost. Nový strategický plán Úmluvy o biologické rozmanitosti, který by měl být přijat na 10. konferenci smluvních stran v Japonsku letos na podzim, pravděpodobně stanoví politický rámec pro ochranu biologické rozmanitosti v příštím desetiletí i později. Strategický plán by měl obsahovat vizi pro rok 2050 s cílem „žít v harmonii s přírodou“. Tento cíl by měl být spojen s vytvořením nových podpůrných mechanismů, včetně finančních pobídek, které ocení hodnoty přírodních zdrojů, a budou integrovány s cíli pro potírání chudoby.

Mezinárodní rok biodiverzity vyhlášený Organizací spojených národů je skvělou příležitostí ke zvýšení povědomí o zachování biodiverzity. Na webových stránkách Countdown 2010 (www.countdown2010.net) mohou partneři a další zainteresované strany najít informace o biologické rozmanitosti a jejích přínosech, ale také o nejnovějším vývoji v oblasti legislativy či konkrétních akcích po celé Evropě.


Liza Drius - asistentka Regionální kanceláře IUCN pro Evropu v Bruselu, liza.drius(zavináč)iucn.org, www.iucn.org

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu