Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Polemika - Vypustíme Nové Mlýny?


Jan Hošek, č. 1/1990, str. 33

Vážení přátelé,
řadu let sleduji budování soustavy Novomlýnských nádrží na jižní Moravě a s tím související zkázu komplexu lužních lesů a dalších unikátních objektů živé přírody. Začátkem roku 1989 byla dokončena a uvedena do provozu třetí, největší nádrž tohoto díla.

Všechna má pozorování mě utvrzují v přesvědčení, že je možno část zničeného ekosystému ještě obnovit. Včasným vypuštěním zmíněné třetí nádrže (na jaře 1990) by došlo k obnově mokřadní a vodní vegetace z obrovských zásob živých semen a přežívajících vegetativních orgánů. Regenerace měkkého luhu by mohla být velmi rychlá (10-20 let). Na území třetí nádrže by se zformoval velmi svébytný ekosystém, který by z mnoha hledisek mohl být evropským unikátem. Pokud je mi známo, nevznikly by touto akcí žádné větší ekonomické ztráty, ani by nebyla ohrožena protipovodňová funkce díla - systém hrází by zůstal nedotčen. Je zřejmé, že tato myšlenka narazí na odpor mnoha organizací i jednotlivců.

Tento dopis je výzvou pro všechny odborníky, kteří by byli ochotni věc podpořit svým znaleckým stanoviskem, které by obsahovalo co nejobjektivnější rozbor kladů i záporů tohoto zásahu. Najde-li tato akce širší podporu u odborníků, je naděje na její úspěch za současné situace zcela reálná.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu