Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Sázení ve vaší režii


Veronika Fišerová, č. 3/2011, str. 25

Máte před domem pruh trávy, na kterém byste rádi viděli květiny? Jsou na vašem sídlišti volné plochy, třeba i neudržované? Sázení na veřejných prostranstvích (dle zákona o obcích jsou to chodníky, silnice, náměstí, parky, veřejná zeleň apod.) nemusí zajišťovat jen obec. Jako občan máte dvě možnosti, jak se pustit do zkrášlení ploch na vlastní pěst: první je guerilla gardening, sázení rostlin bez povolení prostě tam, kam se hodí. Tento způsob je poměrně rozšířený ve velkých městech západní Evropy a k nám v posledních letech také proniká. Druhou možností je oficiální cesta, pro kterou potřebujete několik povolení.

Základem je na katastru nemovitostí zjistit, komu vyhlédnutý kus půdy patří, a zajistit písemný souhlas vlastníka s výsadbou. Plochy mezi silnicí a chodníkem, o které nám jde, zpravidla patří obci a v péči je má místní správa komunikací, zde je tedy nutné podat žádost k vašemu záměru. S osobou, která tam má na starosti silniční zeleň, se domluvíte, co bude k žádosti potřeba. Přitom zjistíte, neplánují-li na vyhlédnuté ploše úpravy, výkopy atd. Se správou komunikací můžete uzavřít i smlouvu o využití plochy, pokud na to přistoupí. Zároveň je vhodné uzavřít smlouvu i s obcí jako vlastníkem - nejčastěji se veřejná prostranství týkají odboru dopravy. Na správě veřejné zeleně navíc ověříte, není-li v plánu na místo např. dosazovat stromy.

Pro administrativní náročnost volí mnoho lidí raději cestu guerilla gardeningu - zkušenosti především z Prahy ukazují, že dobře zvolená výsadba, o kterou se zahradník stará, úřadům nevadí a někdy ji přímo vítají. Osázení zanedbané či prázdné plochy v naprosté většině případů není považováno za poškozování cizího majetku (i když by dle občanského zákoníku být mohlo). Jelikož však veřejná prostranství využívají všichni, je třeba počítat s možným ničením výsadby dětmi, psy, někdy i záměrně vandaly. To ale stovky českých zahradníků neodrazuje - pozitivní efekt sázení na okolí je podstatnější.

Veronika Fišerová
poradkyně Ekologického institutu Veronica

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu