Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Eko(v)ložky


Hana Chalupská, Jana Jerglová, č. 6/2006, str. 27

Začátkem tohoto roku napsal Martin Mach do Ekolistu článek Vložky pro ekoložky. Sympatické je, že se tohoto tématu ujal muž. Jedná se o spotřebitelské téma velmi blízké nakupování a výběru dětských plenek, tedy zboží, které je pro maminky až na výjimky nepostradatelné. Se stejnou obvyklostí se setkáme i v případě nákupu a výběru menstruačních vložek. Vše směřuje k ženám, a přesto „vykopl“ muž, tak díky mu za to.

Ačkoliv v ekologické poradně i v osobním životě toto spotřebitelské téma řeším zřídka, nabídka alternativních výrobků jak v obchodech (zpravidla se zdravou výživou, nikoliv drogeriích, jak by se dalo očekávat), tak i na internetu naznačuje, že žena o svých každoměsíčních nezbytnostech mnoho nemluví, ale přemýšlí, vybírá a nakupuje.

Co rozhoduje?

Chceme se hýčkat jako v bavlnce, za pohodlí (ne)šetřit, mít více času, vytvářet méně odpadu, používat materiály šetrné k přírodě a být in? Podle čeho se rozhodujeme? Potřebujeme se cítit bezpečně, čisťounce, zdravě? Na otázky nám mohou odpovědět reklamní letáčky a televizní spoty. My jsme se však rozhodly zeptat se „ekoložek“. Sestavily jsme dotazník, který nám posloužil ke kvalitativnímu výzkumu. Elektronická verze dotazníku se brzičko vymkla z okruhu ekoložek a vyplněné odpovědi nám přicházely i z míst, která nejsou baštami uvědomělého spotřebitelství. Původní obavy z překračování intimity se ukázaly jako mylné. Ženy si chtějí povídat, přemýšlet a vybírat.

A co jsme zjistily?

Dotazníky se nám vrátily od 30 žen, z toho 12 z nich má děti. Tři z nich používají látkové vložky, jedna pohárek a ostatní jednorázové vložky. Více než polovina oslovených používá tampony, jedna specifikovala tampony z biobavlny. Jedenáct žen pratelné vložky zná, ale nepoužívá, 13 žen tuto možnost nezná. Jedna z maminek používá kompostovatelné dětské plenky, 8 maminek plenky bavlněné.

Devět žen, které používají vložky jednorázové, je chtějí přestat používat nebo je kombinovat s pratelnými vložkami, 10 žen o změně ještě neuvažovalo, 7 žen by si látkové vložky podle návodu ušilo.

Nejméně ženy uvažují při nákupu o obalu výrobku a výrobci. Za rozhodující považují ženy savost, přilnavost ke spodnímu prádlu, materiál, tloušťku, viditelnost a křidélka. Cena přichází na řadu až po těchto vlastnostech. Největšími překážkami při rozhodování, zda látkové vložky začít využívat, uvedly ženy tyto:

  • nemám dostatek informací, nevím, kde se kupují
  • nemám čas každý den prát
  • nemám možnost intimně prát a sušit (v zaměstnání)
  • je to nepohodlné
  • nevěřím, že pratelné vložky jsou dostatečně bezpečné pro prádlo
  • není mi příjemný kontakt s krví
  • ještě jsem neměla čas si je opatřit a zorganizovat si vše tak, abych je mohla začít používat
  • těžko už bych zvládala další věc ve svém praktickém životě ve prospěch co nejšetrnějšího způsobu počínání ve vztahu k životnímu prostředí
  • obtížnost v situacích, kdy nemám možnost prát, nebo kdy se může stát, že není možnost vložku včas vyměnit (na cestách, na společenských akcích apod.)

Hromada odpadu

Na výrobu vložek a tamponů se používá papír, buničina, bavlna, ale také umělé hmoty a chemické látky v podobě parfémů a gelujících látek a bělidel (to je informace nejen pro 75 % dotázaných žen, které složení neznaly nebo jen tušily). Obaly jsou zpravidla plastové. Použité vložky a tampony končí ve směsném odpadu. Nedají se recyklovat, prostě se použijí, vyhodí a pořídí nové. 80 % dotázaných uvedlo, že mají cyklus 11-13 do roka. Předpokládejme, že tedy 12× spotřebujeme během 5-8 dní trvání cyklu 18 kusů vložek. Vyjde nám hromádka 216 kousků vložek na jednu ženu ročně (2,16 kg odpadu). V Česku ke konci roku 2005 bylo 3 170 860 žen ve věku 12-55 let včetně. Teoreticky pak Češky vloni vyprodukovaly 6 849 058 kg komunálního odpadu.

Máme na výběr?

  • Menstruační pohárky: vyrobené ze silikonu (přírodní guma), cenově výhodnější než běžné vložky a tampóny. Krev se v něm shromažďuje a po vyjmutí se prostě vylije. Pohárek se opláchne a je opět připraven k použití.
  • Tampony z mořské houby: získávané v oblasti Karibiku, zcela přírodní bez dioxinů a syntetických vláken, biodegradabilní, používají se podobně jako běžně dostupné tampony. Mořská houba není rostlina, ale živočich žijící v teplých mořích. V minulosti byla hojně využívána k nejrůznějším účelům, dnes se s ní setkáte ponejvíce jako pomůckou pro odličování nebo jako houbou na mytí. Mořskou houbu lze jistě považovat za obnovitelný zdroj, je však otázkou, co by pro přírodu znamenalo její masové využívání.
  • Pratelné vložky: dámské hygienické vložky Popolini jsou vyrobeny ze 100% biobavlny, lze je prát i na 90 °C, sami si můžete nastavit jejich tloušťku dle potřeby. Naše maminky je asi nepoužívaly, ale babičky by mohly vyprávět. A vy si můžete spočítat - jedna stojí kolem 50 Kč, potřebujete tak 3 kusy, na skvrny zkuste použít žlučové mýdlo.
  • Tampony bez aplikátoru Natracare: běleny bez chloru, vyrobené z certifikované biobavlny, bez přídatných látek a parfemace
  • Vložky Natracare: z přírodních biodegradabilních materiálů, běleny bez chloru

Hana Chalupská, Jana Jerglová a ROSA

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu