Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Jedličky, jedličky


Mojmír Vlašín, č. 6/2012, str. 32

Ročně se v naší republice prodá přes milion vánočních stromků, které se následně stávají obtížně zpracovatelným odpadem. Ve městech se po svátcích válí velké množství stromků, které byly zbytečně zmařeny. Kdyby se jen jedno procento stromků stalo sazenicí, vysadilo by se jich asi 10 000. Spousta lidí věří stále dokola opakované polopravdě, že stromečky musely být tak jako tak vyřezány, aby mladý les, který je přílišně zahoustlý, vypadal k světu. Stále více vánočních stromků však pochází ze speciálních plantáží, které zabírají místo skutečnému lesu. Pokud jsou takové plantáže na zemědělské půdě či pod vedením vysokého napětí, kde vzrostlý les být nemůže, nelze proti tomu asi nic namítat - většinou tomu tak ale není.

Lidé citliví k problémům životního prostředí se v poslední době začínají pochopitelně zamýšlet nad tím, zda si mají koupit vánoční stromeček, a pokud ano, tak jaký. Mrtvý, nebo živý? Ti, kdo se rozhodnou pro mrtvý, si většinou kupují více nebo méně zdařilou plastovou napodobeninu smrčku nebo jedle. Ti, kteří volí živý stromek, se snaží zakoupit něco jako bonsaj, kterou by mohli mít stále v pokoji nebo na zahradě. Po skončení pobytu uvnitř domu nebo bytu může stromek zkrášlovat balkon či terasu. Majitelé tak vlastní živý, rok od roku stále vyšší stromek.

Je tu však ještě jedna volba: vánoční stromek jako sazenička - začátek výsadby nového lesa. Lidé si koupí stromeček - sazeničku, přes Vánoce ji mají několik dní doma a na jaře ji vysadí tam, kde to je opravdu potřeba. ČSOP Veronica s Rezekvítkem a dalšími organizacemi připravili proto i letos Vánoční stromky - stromy pro život. Jedná se o prodej jedliček v květináči, které po Vánocích zůstanou na zahrádkách nebo se vysazují do lesů v okolí Brna. Hlavní myšlenkou je větší úcta ke stromům. Nechceme, aby vánoční stromky byly vnímány jako řezané květiny, které se po použití zahodí. Chceme, aby se změnil vztah k symbolu Vánoc. Stromečky mají certifikát FSC, což znamená, že pocházejí z ekologicky vedeného lesnictví.

Mojmír Vlašín


Vánoční stromky v květináči prodáváme na několika místech v Brně, vy je ale můžete přivést i do svého města; poradíme vám, jak na to. Základem je najít lidi, kteří mají chuť to rozběhnout, a organizaci, která to zaštítí. Metodiku si můžete stáhnout z www.veronica.cz/dokumenty/ vanocni_stromky.pdf


 

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu