Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Klid v národním parku versus provoz letadel


Jan Kos, č. 2/2013, s. 23

Národní park Podyjí je jedním z našich nejméně navštěvovaných velkoplošných chráněných území. Turisté, kteří sem zavítají, si zde vedle přírodních krás pochvalují především klid a ticho a zároveň i možnost být v přírodě sám nebo téměř úplně sám. Své o tom vědí i někteří obyvatelé místních obcí: bydlet v klidném prostředí na okraji lesa či vřesoviště se stává důležitým faktorem při výběru místa pro bydlení i aktivní odpočinek.

Tato zdánlivá idyla je bohužel v posledních letech narušována sílícím provozem malých motorových letadel nad územím národního parku. Co je člověku platné, když se zatoulá na opuštěnou vyhlídku nad kaňonem řeky, když dojem z překrásného výhledu je náhle zkažen hlukem nízko letícího vyhlídkového letadla prolétávajícího od Znojma k Vranovu nebo směrem opačným.

Letecký provoz nad územím národního parku Podyjí posledních dvacet let postupně nabývá na četnosti. V současné době se jedná již o poměrně intenzivní činnost, která dost základním způsobem narušuje ochranné podmínky tohoto zvláště chráněného území. Je jasné, že přelétávající motorová letadla ruší populace volně žijících živočichů, otázkou zůstává, jak závažná tato vyrušení jsou pro některé citlivější druhy a zda to tyto druhy nemůže odradit od pobytu v jinak nesporně klidném prostředí národního parku.

Vyrušení ptáci si před opuštěním svých tradičních hnízdišť nechodí stěžovat na správu parku. Kdo si však v poslední době čím dále více stěžuje, jsou samotní návštěvníci Podyjí. Nelze se divit, během jasných víkendových či prázdninových dní dochází v posledních letech i k několika desítkám vyhlídkových letů denně. A pokud má národní park zůstat národním parkem a společnosti záleží nejen na stavu přírodního prostředí, ale i na pohodě návštěvníků, je potřeba tuto situaci do budoucna změnit.

Asi nejlogičtějším krokem, ke kterému by důsledná ochrana území měla směřovat, se jeví vyhlášení bezletových zón nad územím všech čtyř národních parků ČR. Tak jako vyhlídková letadla nekrouží nad sídlem hlavy státu nebo nad některými strategickými objekty, neměla by v budoucnu kroužit ani nad národními parky. Zákon č. 114/92 Sb., o ochraně přírody a krajiny, na to již pamatoval před více než 20 lety, kdy stanovil zákaz pořádání vyhlídkových letů nad územím národních parků jako jednu ze základních ochranných podmínek. Tento zákaz ale bude naplněn až tehdy, pokud se promítne formou bezletových zón nad národními parky i do leteckých map.

Jan Kos

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu