Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Šikoušek zelený – mech se zvláštním životním cyklem


Eva Holá, č. 2/2013, s. 53
Mech šikoušek zelený (Buxbaumia viridis): mladá zelená tobolka.
Mech šikoušek zelený (Buxbaumia viridis): mladá zelená tobolka. Foto Eva Holá

Mechorosty, nejjednodušší vyšší rostliny, mohou při vší své nenápadnosti překvapit nejen druhovou bohatostí, ale také zajímavým způsobem rozmnožování. Na tom je nejzajímavější skutečnost, že v jejich životním cyklu jako u jediných vyšších rostlin převažuje gametofytní fáze (tedy pohlavní fáze, kdy jsou buňky této rostlinky haploidní, tj. s jednou sadou chromozomů) nad fází sporofytní (nepohlavní fází s diploidními buňkami obsahujícími dvojitou sadu chromozomů).

Gametofyt, což je mechová rostlinka vytvářející pohlavní buňky, je tvořený rhizoidy (jde o zjednodušenou analogii kořenů vyšších rostlin) a fyloidy (jednoduchými lístky), vyrůstá z haploidního výtrusu a doroste v mechovou rostlinku, nesoucí pohlavní orgány (gametangia). Po oplození se z diploidní zygoty (buňky, která vznikla splynutím dvou pohlavních buněk s jednoduchým počtem chromozomů, má tedy dvojitou sadu čili je diploidní) vyvíjí sporofyt, který je v drtivé většině případů závislý na gametofytu, ze kterého vyrůstá a který ho také vyživuje. Převážně nezelený sporofyt je tvořen štětem a tobolkou, kde dochází k redukčnímu dělení a následně k tvorbě haploidních výtrusů, které slouží k rozšiřování rostlinek na větší vzdálenosti a po čase z nich klíčí nový gametofyt.

Výjimka ale potvrzuje pravidlo: i mezi mechorosty se najde druh, u kterého to je obráceně - šikoušek zelený (Buxbaumia viridis), mech se značně redukovaným gametofytem. Jeho listy jsou velmi drobné, v době tvorby sporofytu již většinou zcela chybí a celá mechová rostlinka se mění na vlákna podobná řasám. Proto je tento druh pouhým okem viditelný pouze ve fázi sporofytu a i ten je velký pouze 1-2 cm. Sporofyt je tvořen relativně velkou tobolkou a silným, červenohnědým, bradavičnatým, asi 1 cm vysokým štětem. Tobolka je v mládí zelená a vzpřímená a pravděpodobně i fotosyntetizuje. Gametofyt je totiž velice drobný a nejspíš není schopen tobolku vyživit. Tobolka je v dospělosti žlutohnědá a šikmo nachýlená. Nové zelené sporofyty vyrůstají na podzim, na přelomu jara a léta se z nich uvolní spory a dají tak vzniknout novým, okem neviditelným gametofytům.

Šikoušek zelený roste na vlhké tlející dřevní hmotě. Obsazuje zetlelé padlé kmeny i drobné úlomky dřeva, ztrouchnivělé pařezy i větve jehličnatých, méně často listnatých dřevin. Pro výskyt šikoušku zeleného je zapotřebí stabilní přítomnost tlejícího dřeva, proto odstraňování padlých kmenů a větších větví v lesích je největší příčinou jeho ohrožení. V celé Evropě je mapován v rámci projektu Natura 2000 a považován za vzácný druh, v červených seznamech mnoha zemí je řazen mezi druhy zranitelné až ohrožené. V České republice je považován za zranitelný druh. V současné době je znám z více než 80 lokalit, z toho kolem 40 lokalit bylo nalezeno v CHKO Jeseníky v roce 2009. Hodně lokalit je také v CHKO Beskydy.

Stejně jako další, lidskému oku ještě méně patrní lesní skřítkové, i mecháček šikoušek potřebuje ke svému přežití určitou míru „neuspořádanosti“ typickou pro prostředí člověkem neopečovávané (divokou pralesní romantiku aspoň v mikroměřítku).

Eva Holá

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu