Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Vzácné bernešky bělolící se objevily na Opavsku


Jiří Šafránek, č. 1/2014, s. 35

V pátek 27. prosince objevili ornitologové na štěrkovně u Dolního Benešova hejno bernešek bělolících. Jde o drobné severské husy, které k nám zalétají velmi vzácně v zimním období. Výskyt hejna patnácti bernešek bělolících na Opavsku považují ornitologové za zcela výjimečný.

Berneška bělolící je velká 58 až 70 cm a má rozpětí křídel 120 až 140 cm. Má černý krk a hruď, převážně bílou hlavu s černým temenem a černým proužkem mezi zobákem a okem. Shora je šedá, černobíle vlnkovaná, břicho má bílé, ostře oddělené od černé hrudi. Videa bernešky bělolící si můžete prohlédnout na videokanálu MOS: http://youtu.be/YOGX8WmilGs (Jarmila Kačírková) a http://youtu.be/Ue8nv0CJTSA (Adolf Goebel).

Hnízdí v tundře na pobřeží Severního moře a na arktických ostrovech. Zimuje na pobřeží západní Evropy a výjimečně se zatoulají jednotliví ptáci nebo menší hejna i k nám do střední Evropy. Dosud největší u nás pozorované hejno mělo dvacet kusů a bylo zjištěno v roce 2010 na Břeclavsku. Letošní výskyt patnácti bernešek bělolících ve Slezsku je výjimečný nejen svým počtem, ale i místem. V Moravskoslezském kraji se bernešky objevují velmi vzácně, a to výhradně na rybnících v Poodří.

Výjimečný výskyt bernešek bělolících přitahuje pozornost ornitologů, ochranářů i pozorovatelů ptáků. Na štěrkovnu u Dolního Benešova přijíždějí, aby je viděli na vlastní oči a aby si pořídili fotografii tohoto u nás vzácně se vyskytujícího druhu.

V neděli 29. prosince se zde byli na bernešky podívat i členové Moravského ornitologického spolku z Přerova. V té době byl ale u štěrkovny hon a jedna z bernešek se po průletu nad lovci oddělila z prolétajícího hejna a usedla na hladinu štěrkovny. Vzhledem k tomu, že není schopná letu, je velmi pravděpodobné, že byla postřelena některým z lovců, a to i přesto, že bernešky není povoleno u nás lovit. Ornitologové doufají, že je postřelena pouze lehce a že přežije zásah nezodpovědného lovce.

Jiří Šafránek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu