Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Pawpaw a jeho pěstování u nás


Zdeněk Černoch, č. 3/2014, s. 15-19

Pawpaw aneb muďoul trojlaločný (Asimina triloba) má přes svůj původ v hodně vzdálené části světa (USA a Kanada) překvapivě dobré předpoklady pro pěstování u nás, zejména poměrně dlouhou požadovanou dobu vegetačního klidu okolo 1 500 hodin, a vysokou mrazovou odolnost. V našich podmínkách Asimina nikdy nevymrzne. Po mnoha letech pěstování a testování jednotlivých odrůd lze doporučit pěstování od nížin do max. 500 až 550 m n. m. v chráněných polohách. Ve vyšších polohách již není dostupná potřebná vegetační suma tepla, kterou Asimina potřebuje k dozrání plodů. Asimina ocení hlubokou propustnou zeminu s dostatkem živin a vláhy v průběhu celého roku. Dle informací z domoviny je potřeba zajistit ročně 1 200 mm srážek vody v zálivce nebo deštěm. Ačkoliv v domovině jí vyhovuje lépe polostín, kdy na rostlinu svítí slunce jen v dopoledních hodinách, u nás je třeba volit slunné stanoviště (ověřeno!). Po výsadbě mladých rostlin je vhodné zabezpečit jejich ochranu před přímým sluncem. Nejlepší je použít ochranu z voskového papíru, která se používá v lesích na ochranu proti okusu u listnatých dřevin. Když rostliny tuto ochranu přerostou, přistoupíme k odstranění a otužení rostliny. Vždy je lepší takto postupovat při nižších teplotách a zatažené obloze. Mladé listy nepřivyklé slunci jsou náchylné na spálení sluncem. Semena poměrně dlouho a nepravidelně klíčí (týdny až měsíce), záleží na teplotě a půdní vlhkosti. Semenáče preferují plný stín nebo rozptýlené světlo - např. polykarbonát nebo dvojitá fólie. Mladé rostlinky zpočátku pomalu rostou a věnují se tvorbě mohutného kulového kořene, který v prvním roce naroste do hloubky 22-30 cm. Přijatelná jsou stanoviště s teplotami nad bodem mrazu po dobu 140-160 dnů. Pozdní jarní mrazíky jsou nebezpečné, Asiminy sice později raší, ale jejich květy a nové listy podlehnou mrazíku kolem -2 °C. V letech, kdy pozdní mrazík nedorazí, vykvétají Asiminy postupně během 2-3 týdnů.

Květy jsou voskově fialové a pro včely nevábné, roli opylovače přejímají mouchy, vítr a při nejhorším vaše ruce. Asimina je cizosprašná, ale existují samosprašné selekce, které tvoří plody po opylení vlastním pylem z jiného květu téhož stromu. Na trhu je celá řada samosprašných odrůd, z nichž je nejlepší odrůda Prima 1216, následuje Sunflower a Mary foos johnson, Georgia, pravděpodobně samosprašná Sweet virginie a Overleese. Přesto doporučuji vysazovat dvě geneticky rozdílné rostliny - jiné odrůdy kvůli lepšímu opylení a větším plodům. Pro ruční opylení je nutné znát přesný okamžik kdy je v květu aktivní blizna. Květ s aktivní bliznou přechází ze zelené na fialovou barvu, tudíž je zelenofialový. Blizna se leskne, je lepkavá a pylová koule uprostřed květu je světle zelená kompaktní. Samčí stadium nastává v poslední fázi vývoje květu. Blizny jsou zaschlé a pylová koule se změní na tmavě hnědou. Po dotyku štětcem se zcela rozpadne a pylové zrna i s prášníky zůstanou na štětci.

Po opylení se začínají vyvíjet plody z každého opyleného květu v počtu od jednoho až do devíti. Plody poměrně rychle přirůstají do velikosti kolem 2 cm, kdy začíná přirozený opad. Rostlina si ponechá pouze tolik plodů, kolik bezpečně uživí. Plody, které zůstaly na rostlině, postupně přirůstají přibližně do konce července, kdy jakoby zastavují růst a rostliny se věnují druhé růstové periodě.

Od konce srpna (v našich podmínkách) se plody začínají prudce zvětšovat a postupně dozrávají v závislosti na odrůdě od konce srpna do konce října. V současnosti je již v Česku odrůda Summer delight, která v Kentucky dozrává na přelomu července a srpna. Tudíž je dobrý předpoklad, že i v podmínkách České a Moravské kotliny by mohla dozrávat v nížinách od poloviny srpna, v okrajových oblastech pěstování do půlky září. Zralé plody, obvykle žluto-oranžové barvy, změknou, intenzivně voní a chuť je lahodná. Dužnina se vyjídá lžičkou, semena se nejí. Plody mají jednu nevýhodu - musí se zpracovat co nejrychleji - při pokojové teplotě vydrží zcela dozrálé 2-3 dny, v lednici 2-3 týdny. V teplotě lehce nad nulou se dají plody skladovat až do vánoc. Zralé plody Asiminy při uskladnění netrpí hnilobou a plísněmi, obsahují látky, které zabraňují kultivaci plísně na plodech. Při delším skladování se slupka zbarví dohněda a dužina ztratí trochu vody, ovšem bez ztráty chuti a vůně. Dužinu lze použít na výrobu zmrzlin, dezertů, koláčů (exkluzivní chuť!), omáček a k sušení. Hodně se diskutuje o léčivých vlastnostech listů a dalších částí. Plody mají vysokou výživnou hodnotu a vysoký obsah vitamínů, jsou výživnější než jablko, hrušeň, broskev a hrozny dohromady. V USA z plodů vyrábějí přesnídávky pro kojence.

Výnos plodů z jedné 10leté rostliny v květináči je 5-7 kg, ve volné půdě kolem 15 kg prvotřídního ovoce. Asimina ukončuje vegetaci dříve než většina našich původních ovocných dřevin. V dobrém roce je možné sklidit zralé plody i v okrajových oblastech pěstování ve vyšších polohách, ale jen z vhodných odrůd, kterým stačí menší suma tepla k dozrání plodů: PA Golden 1, 2, 3, 4, Rappahannock, Summer delight, SAA Zimmerman, IXL a další. V okrajových oblastech v žádném případě nedoporučuji vysazovat pozdní odrůdy typu Sunflower, Wells delight, Tollgate, Sweet virginie nebo Wilson, ale v nížinách můžeme bez obav vysazovat všechny odrůdy Pawpaw dostupné u českých a moravských prodejců.

V dnešní době se selekcím a šlechtění Asiminy věnuje mnoho lidí v USA i v Evropě. Vzniká celá řada nových velmi kvalitních odrůd, které se pokusíme získat u zdroje v USA. Měřítkem úspěchu v USA a Kanadě je Ohio Pawpaw festival a existují již odrůdy, které dosahují hmotnosti 600-800 gramů, např. Mammoth, Maria’s Joy.


Zdeněk Černoch (1975), občanským povoláním truhlář a náš přední odborník na pěstování neznámých a nových ovocných dřevin.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu