Čtení na tyto dny

Na počest ptáků řek a lesa

Ptáci stoupali nad lesem
jak jiskry
Dvojhlasně
O dvou křídlech
Až zdálo se že nevzlétají
ale že země padá

Bylo ticho
jako v přesýpacích hodinách
anebo ve skále
ale tak ostré
jak večerní obloha
kdy padají hvězdy
a na studánkách řek
omdlévá voda

Na počest ptáků
spících řek a hlubokého lesa
zdvihá ticho
studánku
jako první pokus bohů o pohár

(Josef Hrubý) 

 

Doporučujeme ke čtení

Je hospodaření s půdou udržitelné?

Milan Sáňka, č. 1/2018, s. 2-5, pro předplatitele

Obrazy vonící hlínou

Jan Lacina, č. 1/2018, s. 31-33, pro předplatitele

Několik životů Jana Čeřovského

Jan Plesník, č. 1/2018, s. 42-43

Chvála bláznovství Antonína Bučka

Miroslav Kundrata, č. 1/2018, s. 44-46

Břehule: ubývající druh doplácející na proces EIA

Petr Heneberg, č. 4/2017, s. 2-4, pro předplatitele

Doc. RNDr. Karel Hudec, DrSc.: jeho prínos pre československú ornitológiu zo slovenského uhla pohľadu

Anton Krištín, č. 4/2017, s. 16-17, pro předplatitele

Karel Hudec, nejen ornitolog

Milan Peňáz, č. 4/2017, s. 20-23, pro předplatitele

Ochrana netopýrů = ochrana budov před guánem

Daniel Horáček, č. 4/2017, s. 32-34

Vzácný host z Arktidy se zastavil na jihu Moravy


Jiří Šafránek, č. 3/2014, s. 37
Jespák písečný.
Jespák písečný. Zdroj: TZ MOS Přerov 9. 9. 2014

Před několika dny objevili ornitologové u Strachotína na břehu dolní Novomlýnské nádrže vzácně se u nás vyskytujícího severského bahňáka jespáka písečného. Jde o mladého ptáka, který se nebojí lidí a nechá se pozorovat a fotografovat z několika metrů.

Jespák písečný je drobný pták o velikosti asi 20 cm a o váze pouhých 100 gramů. Shora je světle šedý, skvrnitý a zespodu bílý, má černé nohy i zobák. Stále neúnavně pobíhá po břehu v mělké vodě a loví vodní hmyz. Jedinečné video jespáka písečného od Strachotína pořídili členové Moravského ornitologického spolku a můžete si je prohlédnout na
http://youtu.be/xOswIXvmIQQ

Jespáci píseční hnízdí v daleké Arktidě za polárním kruhem. V Evropě hnízdí pouze 5 až 15 párů na Špicberkách. Většina jejich populace hnízdí na severu Grónska a v Severní Americe. Ptáci hnízdící v Grónsku táhnou po pobřeží západní Evropy až do západní Afriky, kde zimují.

Na své dlouhé cestě se občas zatoulávají i do střední Evropy, kde dělají svým vzácným výskytem radost ornitologům a pozorovatelům ptáků.

Tisková zpráva MOS Přerov z 9. 9. 2014
(Jiří Šafránek)

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu