Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Představujeme se...


Jan Dušek, Tomáš Rothröckl, č. 4/2014, s. 26

Vážení čtenáři, myslíme si, že založení nové rubriky ve „starém“ dobrém časopisu je natolik vážná věc, že je v prvé řadě vhodné tento krok vysvětlit. Vlastně je to jednoduché. Jedná se o představení Fóra ochrany přírody jako nového prostoru a volného uskupení lidí, kteří spolu chtějí komunikovat v široké tematické oblasti ochrany přírody a krajiny.

Fórum ochrany přírody představuje svobodný myšlenkový prostor založený na aktivním přístupu, vzájemné toleranci a schopnosti účastníků shodnout se na konsenzuálních výstupech. Fórum poskytuje prostor k diskusi, předávání poznatků a hledání řešení v různých aktivitách ochrany přírody. Zajišťuje svobodné vyjadřování názorů svých členů bez politických či institucionálních vlivů. Fungování je založeno na permanentní názorové platformě v rámci provozu internetových stránek (www.forumochranyprirody.cz) a na pravidelném setkávání. Součástí aktivit Fóra je spolupráce s institucemi veřejné správy, odbornými subjekty a již existujícími komunikačními základnami, z jejichž strany je o to zájem.

Fórum bylo založeno iniciativou „zdola“ v roce 2011, kdy několik patrně nespokojených ochranářů diskutovalo o chybějící vnitrooborové komunikaci a atmosféře mlčení, která v oné době nepochybně vedla k jisté izolaci oboru, ale i jednotlivců a potažmo institucí. Co bylo příčinou onoho stavu oboru, je spíše otázka pro historiky oboru, možná i politology, ale z pohledu dneška je to vlastně nepodstatné. Možná, že tehdy zafungoval nějaký sebeochranný mechanismus, který je daný každé profesní skupině. V každém případě si zakladatelé Fóra byli vědomi, že mezi nejzávažnější problémy ochrany přírody v ČR patří právě absence vnitrooborové komunikace a diskuse, rozhodování nezaložené na soudobých poznatcích a nedostatek odborného profesního vzdělání. Tehdy vznikla myšlenka na vytvoření základny pro setkávání a diskusi ochranářů. Reálným cílem není problémy vyřešit, ale především o nich diskutovat. V září 2011 bylo tedy založeno občanské sdružení Fórum ochrany přírody (FOP), jehož jediným cílem je organizování a provozování stejnojmenné platformy. Aby exitovala pravidla hry pro všechny účastníky, byla přijata tato všeobecná pravidla diskuse:

  • každý účastník představuje pouze svůj osobní názor, nikoliv pozici svého zaměstnavatele nebo jiné skupiny;
  • vyloučeny jsou osobní výpady;
  • Fórum se nevymezuje vůči jiné skupině osob či institucím;
  • Fórum je otevřené a nepředjímá závěry;
  • obecná kritika („všechno je špatně“) na Fórum nepatří.

V následujících měsících a letech FOP rozvíjí svou činnost, která spočívá nejen v organizaci odborných setkání (dosud 6), kterých se zúčastňuje na několik desítek zájemců, ale i dalších aktivit. Cílem je informovat, diskutovat, vzdělávat, propojovat. FOP přispívá k potřebnému propojování myšlenkových proudů pramenících jak z akademické sféry, z oblasti veřejné správy, ale i nevládních organizací. Je skutečnou příležitostí k setkávání a k diskusi ve společenství sobě rovných. V nové rubrice vás rádi budeme informovat o dění v rámci Fóra ochrany přírody. Podrobnější obraz o jeho aktivitách a aktuální informace získáte na webových stránkách. Fórum není uzavřená společnost, naopak tímto zveme všechny zájemce ke spolupráci.


Mgr. Jan Dušek, RNDr. Tomáš Rothröckl - členové Rady FOP

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu