Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Staňte se i vy přírodním zahradníkem!


Mojmír Vlašín, č. 4/2014, s. 27

Máte „zanedbanou“ zahradu, na kterou sousedé pohlížejí s mírným despektem, ale pro domácí druhy rostlin i volně žijící živočichy je to ráj? Ekologický institut Veronica vám umožní zařadit se do společenství přírodních zahrad a získat ocenění a plaketu Přírodní zahrada, která se v minulých pěti letech udílela v rámci přeshraničního česko-rakouského projektu Přírodní zahrady bez hranic. V rámci tohoto projektu již bylo v Jihomoravském kraji uděleno přes 100 plaket.

Stačí málo: obejít se bez rašeliny, rozpustných minerálních hnojiv a pesticidů. Kromě těchto tří základních kritérií musí být splněno 10 z 30 dalších týkajících se uspořádání zahrady a péče o ni.

Přírodní zahrady jsou oázami pro rostliny, živočichy i člověka. V nich se všichni cítí dobře, protože se tu pracuje v souladu s přírodou: ježek i vážka, vzácné rostliny i nádherně barevné trvalky. O to také usilujeme heslem projektu: „Přírodní zahrada - spolupracujme s přírodou, ona bude spolupracovat s námi“.

Pečovat o zahradu přirozeným způsobem znamená usilovat o vytvoření uzavřených koloběhů.

Ústřední význam přitom má udržování a zvyšování půdního zdraví a půdní úrodnosti. Majitel přírodní zahrady se snaží o maximální podporu přirozených dějů, nebo tyto děje svými zahradnickými opatřeními napodobuje. Rozsah zásahů a opatření přitom omezuje jen na ty nejnutnější a jinak se cvičí hlavně v trpělivosti a důvěřuje působení přirozených regulačních mechanismů. Vlastní zahradu chápeme jako ekosystém, který slouží nejen člověku a jeho potřebám, ale k jehož fungování je nutná široká paleta rostlin a živočichů. Ohleduplné zacházení se všemi obyvateli zahrady tak samozřejmě patří k této přírodní zahradnické filozofii.

Přidejte se! Ptáte se jak? Kontaktujte nás: Mojmír Vlašín, Ekologický institut Veronica, mojmir.vlasin(zavináč)veronica.cz, nebo vyplňte přihlášku na http://www.veronica.cz/?id=465. Využijte také služeb naší poradny v Domě ochránců přírody, Panská 9, Brno, telefonicky a mailem kdykoliv v pracovní době ekoporadny Veronica (od pondělí do čtvrtka od 9.00 do 17.00 hodin).

Mojmír Vlašín

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu