Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Inspirujte se příklady jiných


Tomáš Růžička, č. 4/2011, str. 31

Ptáček, L.: Příklady dobré praxe v interpretaci místního dědictví. Slavonická renesanční, o.p.s., Slavonice 2010, 28 s.

Ačkoliv se prezentací a propagací zajímavých míst zabývá v Česku kde kdo, obyčejně se takové počiny nevyhodnocují. Tuto mezeru zaplňuje recenzovaná publikace. Dílko není velké rozsahem, ale jistě obsahem. Autor detailně hodnotí dvě v české kotlině ojedinělé stezky: Graselovu a Údolím lapků z Drakova, a to jak jejich celkové zaměření, tak vybrané panely na nich. Stejně podrobně rozebírá i tištěného průvodce Jindrovou naučnou stezkou u Jindřichova Hradce.

V další části knihy prezentuje dvě „případové studie“: Náglovu naučnou stezku a venkovské muzeum v Kojákovicích. Jde spíše o krátké reportáže ze dvou výjimečných míst a setkání s místními průvodci. Jejich zařazení velmi dobře ilustruje zážitek, který návštěvník může prožít, když je interpretace dobře zvládnuta.

Publikace je vynikající inspirací pro všechny, kdo se snaží přiblížit krásy a zajímavosti svého kraje veřejnosti. Uvedenými příklady se lze velmi dobře inspirovat, ale i naučit alespoň základním zásadám dobré interpretace. Na publikaci je nesmírně cenné především to, že autor kromě vyzdvihnutí hlavních kladů hodnocených projektů a upozornění na nedostatky sám navrhuje možnosti, jak by uvedená interpretace mohla být vylepšena.

Věřím, že se Laďa pustí do hodnocení i dalších interpretačních počinů, a pomůže tak tvůrcům příštích interpretací vyvarovat se zbytečných chyb, které ze zajímavých projektů často dělají jen průměrné a návštěvníky neoslovující „materiály“. Provokovat, odhalovat a vytvářet vztah k metodám interpretace Ladislav Ptáček umí. Ať mu to tedy vydrží i nadále, abychom se příště mohli spolu s ním podívat i na jiné formy interpretace, než jsou naučné stezky!

Tomáš Růžička, Nadace Partnerství

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu