Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Ropáci vrtí českou společností


Miroslav Patrik, č. 4/2015, s. 53

Státní svátek 28. října letos na Hradě slavili nejen politici a celebrity, ale i mocensky silné a mediálně úspěšné ropácké hnutí. Jak je to možné?

Předně státní vyznamenání předával prezident a Ropák 2013 Miloš Zeman, který tento titul získal mj. za podporu prolomení územních ekologických limitů na Ústecku, kácení kůrovcem napadených stromů v nejcennějších částech Šumavy a za podporu kanálu Dunaj-Odra-Labe jako výtečného víceúčelového koridoru k šíření ropáků po Evropě.

Za druhé medaili Za zásluhy obdržel bývalý ředitel podniku Vodohospodářská výstavba a Ropák 1992 Július Binder, který si tento titul vysloužil za výstavbu VD Gabčíkovo na Dunaji, čímž se stal prvním takto oceněným člověkem na Zemi. A Zeman mu správně za to dal i medaili, neboť takové vodní stavby jsou důležitým ostrůvkem pozitivní deviace rozvoje ropáků.

A za třetí stejnou medaili obdržel i lesní inženýr a bývalý ředitel národního parku Šumava Jiří Mánek, který mohl tento titul získat v roce 2012, kdy se v anketě o Ropáka dostal až na 3. místo, a v roce 2013, kdy skončil „jen“ na 6. místě.

Mánek tehdy např. povolil kácení stromů s kůrovcem v 1. zónách NP Šumava, chtěl mít park s 1. zónou jen na třetině území, nikoliv na polovině apod. Logicky za svůj statečný postoj rozvíjet příropu v srdci Šumavy byl oceněn aspoň touto medailí.

Je také zcela na místě, pokud Ropák 2013 Miloš Zeman upozornil, že ve společnosti mají stále značný vliv různí zelení fanatici, kteří například brojí za zachování územních limitů. Naštěstí současná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou naslouchá moudrým názorům a tyto limity dne 19. října na Bílinsku prolomila.

Premiér Sobotka se tak zákonitě stal velmi silným adeptem na titul Ropák 2015. A ropácké hnutí nadále zůstává v nejvyšších patrech české politiky a jejím skrytým hybatelem.

Miroslav Patrik, koordinátor ankety Ropák

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu