Čtení na tyto dny

Na tom neulpí lež

Do vzduchu cválají
luční konící pod hřívami lipnic

Od sídlištních remízek
poržávají zrána na večer

Chtějí mne nosit
a nést chtějí se kudy jdu

Nemohu se jim vylhat
Dýhové dveře
- denně je odemykám a zamykám -
jsou pro ně pořád zarubaný les

Z pastuších tobolek
rozsutých
podél ulic stromů naproti
podráží tamaryšek

Hryzou rosná zubadélka - koníci

(Jindřich Zogata) 

 

Doporučujeme ke čtení

Jak jsem se od strachu ze šelem dostal k jejich mapování

Miroslav Kutal, č. 3/2018, s. 2-4

Konflikt vlka s hospodářskými zvířaty – dosavadní zkušenosti se zabezpečením stád

Petr Kafka, Hana Heinzelová, Ladislav Pořízek, č. 3/2018, s. 16-19, pro předplatitele

Ludvík Kunc, laureát Ceny Josefa Vavrouška za dlouhodobý přínos za rok 2017

Jiří Beneš, č. 3/2018, s. 36, pro předplatitele

Vyznání

Antonín Kostka, Ivo Dostál, č. 3/2018, s. 46-47, pro předplatitele

Městská divočina v zajetí romantismu

Barbora Bakošová, č. 2/2018, s. 2-4

Cestičky evoluce v betonové džungli

Jaroslav Petr, č. 2/2018, s. 5-6, pro předplatitele

Chvála zpustlé zahrádky potřetí

Jan Lacina, č. 2/2018, s. 20

„Nepotřebuji nic vědět, potřebuji něco cítit“ – S Matějem Lipavským rozmlouvá Petr Čermáček

Matěj Lipavský, Petr Čermáček, č. 2/2018, s. 40-41, pro předplatitele

Orel kamčatský byl pozorován na Přerovsku, pravděpodobně někomu uletěl


Jiří Šafránek, č. 1/2016, s. 47
Orel kamčatský.
Orel kamčatský. Foto Jarmila Kačírková

Orel kamčatský (Haliaeetus pelagicus) neboli východní je jedním z největších dravců světa a svým výskytem na Přerovsku překvapil členy Moravského ornitologického spolku. Pozorovali jej v sobotu 20. února v polích nedaleko od Přerova. Vzhledem k tomu, že tento druh nežije v Evropě, předpokládají, že orel unikl ze zoo nebo nějakému sokolníkovi.

Orel kamčatský má rozpětí křídel od 2 do 2,5 metru a váží od 5 do 9 kg. Samice jsou větší než samci. Mladí ptáci jsou převážně černohnědí s ocasem, který postupně bělá v souvislosti s dospíváním. Jsou velmi podobní orlu mořskému, na rozdíl od něj mají výrazně žlutý zobák. Dospělí ptáci mají výrazné bílé zbarvení ocasu, nohou i v křídlech.

Přerovští ornitologové pozorovali mladého ptáka, který vypadal jako mladý orel mořský, ale díky dobré fotodokumentaci jej podle zobáku určili jako orla kamčatského. To následně potvrdili i další odborníci a specialisti na dravce. Na Moravě jde o první pozorování tohoto druhu a v ČR o druhý výskyt. V roce 2015 byl orel kamčatský zjištěn v jižních Čechách.

Orel kamčatský žije v Rusku a v Japonsku. Jeho domovem je Kamčatský poloostrov, pobřeží Ochotského moře a Kurilské ostrovy. U nás se chová v pěti zoologických zahradách a je v držení u několika sokolníků. Ornitologové proto předpokládají, že někomu z nich uletěl.

Pokud jej někde uvidíte, tak ho pokud možno vyfoťte a dejte vědět Moravskému ornitologickému spolku do Přerova na: mosprerov(zavináč)seznam.cz

Jiří Šafránek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu