Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Evropský festival ptactva 2016


Jiří Šafránek, č. 4/2016, s. 43

V sobotu 1. října a v neděli 2. října jsme se zúčastnili Evropského festivalu ptactva i na střední Moravě, a to v Tovačově na Přerovsku, u Chomoutovského jezera u Olomouce a v Záhlinicích na Kroměřížsku. V Tovačově se sešli zájemci o pozorování ptactva v sobotu 1. října a společně jsme se prošli po hrázích Křenovského a Hradeckého rybníka, kde ornitologové seznámili všechny účastníky se zde žijícími druhy ptáků a zasvětili je do jejich poznávání i podle hlasů a zpěvu.

Na rybnících u Tovačova lze na podzim pozorovat orly mořské, orlovce, čejky chocholaté, kulíky zlaté i bledé, jespáky bojovné, hvízdáky, kopřivky a čírky. Později se objevují i první severské husy nebo labuť zpěvná „Zpěvanka“.

Evropský festival ptactva je nejvýznamnější podzimní akcí pro ornitology, pozorovatele ptáků i milovníky přírody. Ptačího festivalu se každoročně zúčastňují desetitisíce zájemců o pozorování ptáků, a to až ve 40 zemích světa.

V České republice akci pořádá Česká společnost ornitologická a její regionální pobočky, případně ve spolupráci s dalšími organizacemi na ochranu přírody nebo ekologickou výchovu. Akce určená pro veřejnost byla letos zaměřena na pozorování a poznávání tažných druhů ptáků. Účastníci měli možnost pozorovat ptáky i prostřednictvím zapůjčených dalekohledů, které vyrábí přerovská Meopta - optika. Firma Meopta, tradiční výrobce špičkové optiky, je generálním sponzorem Evropského festivalu ptactva v ČR. Na akci představila své nejnovější dalekohledy pro pozorování ptáků a zúčastnilo se jí i několik desítek jejích zaměstnanců, kteří měli takto možnost zúčastnit se Festivalu v Tovačově spolu s námi.

Jiří Šafránek

Seznam všech akcí pořádaných v rámci Evropského festivalu ptactva v ČR najdete na www.cso.cz.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu