Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Zelený sysel


Vendula Tomková, č. 1/2011, s.32

V polovině listopadu byl v Domě ochránců přírody na Panské 9 v Brně otevřen první antikvariát specializující se na environmentální, ekologickou, přírodovědnou, zkrátka „zelenou“ literaturu.

Ekoantikvariát Zelený sysel je projekt realizovaný Ekologickým institutem Veronica a Nadací Veronica. Funguje na principu dárcovství: kdo přinese a daruje „zelenou“ knihu, získá pětiprocentní slevu na jeden výrobek prodávaný v obchůdku Nadace Veronica. Může si tak se slevou koupit třeba hostětínský biomošt, férovou čokoládu či kávu nebo třeba novou knihu. Naopak ten, kdo si v antikvariátu knihu vybere, podpoří svým nákupem ekologické poradenství v Brně a projekty na ochranu přírody a krajiny.

Tematické zaměření přijímaných knih je dosti široké: od environmentální filozofie, psychologie, ekonomie a práva přes přírodní vědy a systémovou ekologii až po přírodní stavitelství, přírodní zahrady, permakulturu, biozemědělství, přírodě blízké hospodaření a techniku nebo ekospotřebitelství a ekologické zpracování odpadů. Vítány jsou i publikace o přírodě určené dětem.

Proč zrovna Zelený sysel? Sysel obecný (Spermophilus citellus) je jediným evropským zástupcem rodu sysel. Je kvalifikován jako kriticky ohrožený druh a je celoevropsky chráněn. Na území města Brna jsou realizovány programy pro znovunavrácení sysla do volné přírody, a to především brněnskou zoologickou zahradou v Záchranném programu sysla obecného v ČR ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR za podpory Ministerstva životního prostředí ČR.

Sysel obecný, považovaný dříve za škůdce, se vlivem člověka dostal na pokraj vyhubení. K poklesu početnosti populace sysla dochází od šedesátých let dvacátého století. V polovině devadesátých let byl již sysel kriticky ohrožen a zařazen na seznam zvláště chráněných druhů i do červeného seznamu ohrožených druhů. Důvodem snižování stavů populace syslů je především izolovanost a malá početnost kolonií způsobená úbytkem přirozených biotopů, především kulturních stepí.

Sysel je důležitou součástí stepních biotopů. Je to zemní hlodavec, veverkovitý, dosahující délky okolo 20 centimetrů. Žije v koloniích a vyhrabává si podzemní nory. Jeden člen kolonie je vždy na stráži, hlídkuje a upozorňuje ostatní sysly na blížící se nebezpečí. Poté všichni rychle mizí v důmyslném systému nor, takže pozorovat sysla není nic lehkého. Sysel je vegetarián, ale nikoliv ortodoxní. Nepohrdne ani drobnými obratlovci. Přes zimu hibernuje. Kromě přípravy zásoby tuku na zimní spánek se však o syslení mluvit nedá…

Proto: Nesyslete knížky doma, podělte se o ně s ostatními!

Otevírací doba antikvariátu je stejná jako otevírací doba ekologické poradny, tedy od pondělí do čtvrtka od devíti ráno do šesti večer a v pátek od devíti do dvou.

Zelený sysel se těší na vaši návštěvu!

 

Vendula Tomková
poradkyně Ekologického institutu Veronica
vendula.tomkova(zavináč)veronica.cz

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu