Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Příručka zahradního vědění


Zita Zapadlová, č. 2/2012, str. 33

Krčma, L., Petrová, M., Křivánková, D. (eds.): Moje přírodní zahrada. Příručka zahradního vědění. St. Pölten - Kardašova Řečice 2010, 228 s.

Díky přeshraniční spolupráci na projektu Přírodní zahrady bez hranic - nový prostor pro lidi, přírodu i cestovní ruch na dosah vyšla předloni celobarevná publikace, která podává celkový návod k vytvoření a udržování vlastní, přírodě přátelské zahrady. Na recyklovaném papíru formátu A4 ji tvoří jedenáct kapitol rakouských autorů v překladu Radomila Hradila, doplněných kapitolou Patricie Černákové a Dany Křivánkové.

Přehledně členěný text, názorné nákresy a detailní fotografie zaručují, že si nové poznatky odnese nejen naprostý laik, ale i zasvěcený zahrádkář. Dozvíme se, jak na své zahradě vytvořit rozmanitá stanoviště, jak poznat půdu, pečovat o ni a chránit ji, které bylinky vysazovat se zeleninou, jak si vybrat správné ovocné stromy podle jejich i našich nároků. Nechybí argumenty pro přechod na ekologické hospodaření, různé tipy, recepty a postupy.

Ne každý vlastní zahradu, ale i z balkonu či ze střechy se dá vytvořit zelená oáza. Kapitola o zvláštnostech zahrádek oddělených od země odkazuje na rakouské normy a zákony (v ČR zatím neexistují, a proto se zde vychází ze zahraničních zkušeností). U rostlin, hnojiv, či pojmů, které jsou u nás neznámé - např. horninová moučka, rakouská regionální hliniště (kde se míchá speciální průmyslový substrát pro zelené střechy) - je ale škoda, že chybí alternativa pro české prostředí.

Inspirací je tu ale přesto dost. Návod zde najdou ti, kdo chtějí zahradu pojmout jako místo dětských her, založit živý plot nebo květnatou louku. Knihu uzavírá povídání o divokých zvířecích pomocnících, rady, jak je do zahrady nalákat a udržet.

Zita Zapadlová
zahradní architektka

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu