Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Dar ze závěti na dobročinné účely


Jasna Flamiková, č. 3/2008, s. 31

V zahraničí je celkem běžné, že lidé v závěti kromě odkazu pro svou rodinu a blízké část majetku (peníze, nemovitosti, investice, osobní věci) odkáží neziskové organizaci na veřejně prospěšné účely. V poslední době se takové případy objevují i u nás. V čísle 1/2008 časopisu Veronica byla zmíněna paní Sedláčková z Valašských Klobouk, která svůj majetek v závěti rozdělila na tři části. Jednu obdržela paní, která o ni pečovala, druhou organizace na ochranu zvířat a třetí část obdržela místní ZO ČSOP Kosenka. Paní Sedláčková patřila před svou smrtí k nenápadným drobným dárcům na záchranu karpatského lesa. Svým darem začala psát jednu významnou kapitolu dárcovství u nás, kterou jsou právě dary ze závěti. Dar paní Sedláčkové Kosenka využila na nákup lokality mezi dvěmi rezervacemi, který umožní jejich spojení a pomůže významné části přírody.

Co vede k tomu, že se lidé rozhodnou odkázat část nebo celé dědictví na dobročinné účely?

  • jejich rodina je dobře zaopatřena a všechen majetek nutně nepotřebuje
  • chtějí i po smrti udělat „něco dobrého“, podpořit „dobrou věc“, které věří nebo se kterou měli velmi dobrou zkušenost
  • chtějí, aby pokračovalo to, co sami započali a nestihli dokončit (ochrana přírody, výzkum, obnova památek apod.)
  • chtějí, aby po nich něco zůstalo, aby zanechali stopu (nadace se může zavázat trvale zveřejňovat jméno zemřelého, příp. může založit samostatný fond nesoucí jeho jméno)
  • chtějí učinit svět lepším pro své děti a následovníky
  • nemají nikoho, komu by mohli svůj majetek odkázat, a nepřejí si, aby přešel státu, u kterého není zřejmé, na jaký účel bude použit

Někdy se jedná i o malé částky, které takový člověk odkáže na tzv. dobročinné účely. Poskytne je vybrané neziskové organizaci, které důvěřuje a o které si myslí, že dělá „dobrou věc“, ztotožňuje se s jejím posláním. Každá taková částka znamená pro neziskovou organizaci velkou pomoc.

Pokud byste se k takovému kroku ve prospěch ochrany přírody rozhodli i vy, spojte se prosím s námi. Při psaní závěti je nutné dodržet řadu formálních náležitostí a byla by škoda, aby kvůli nechtěnému právnímu opomenutí nemohlo být vaše přání vyslyšeno.

Jasna Flamiková, ředitelka Nadace Veronica

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu