Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Podyjí – fakta o NP


Karel Hudec, č. 1/2012, str. 31

Kos, J., Lazárek, P. (eds.): Národní park Podyjí. Základní fakta o nejmenším národním parku České republiky. Správa NP Podyjí, Znojmo 2011, 72 s.

Podtitul zcela vystihuje obsah této nevelké brožury. Pouhých 72 stran nevelkého formátu A5 bylo vydáno k oslavě 20 let národního parku. Na přípravě se podílelo 11 autorů a nezapomnělo se na nic. Dvě kapitoly zahrnují neživou přírodu, hlavně vodstvo. V části o živé přírodě nechybí zvláštní pojednání o loukách, vřesovištích a lesích. Ochraně přírody je věnován text o maloplošných chráněných územích. Polovina brožury je věnována člověku a jeho činnosti v území od historického osídlení Podyjí přes prvky kulturní krajiny (sady, terasy, vinice) po současný stav obcí, města Znojma, hradů a zámků, drobných sakrálních památek i technických pamětihodností. Publikaci uzavírají informace o rakouské části národního parku a možnostech obnovy krajiny.

Brožura je určena široké veřejnosti. Je to patrné nejen z obsahu, ale i vynikající grafické úpravy a bohatého fotografického doprovodu s pohledy na krajinné celky i detailními snímky pečlivě vybraných objektů. Vzhledem k širokému záběru je brožura vhodná nejen pro občasné návštěvníky, jak to u podobných propagačních materiálů bývá, ale i pro lidi žijící v dané oblasti. Turistice je přitom věnována rovněž celá kapitola a zadní strana obálky ve formě skládačky názorně zobrazuje turistické trasy pro pěší a cyklisty. Prostě pěkná a užitečná brožura a nevím, zda podobnou má nějaké jiné velkoplošné chráněné území. Ale asi by mělo mít.

Jediná výhrada, stále se u podobných brožur opakující, se týká chybějící informace, kde se dá brožura koupit (což by se mělo, ale ani doporučená cena není uvedena) nebo získat. Snad na Správě NP? Nebo v informačních střediscích?

Karel Hudec

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu