Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Zlínská CO2 liga


Hana Machů, č. 5/2009, s. 31

Ve čtrnácti obcích Zlínského kraje se v říjnu budou moci žáci, studenti i občané dozvědět, jak mohou přispět k ochraně klimatu. Bude tam totiž probíhat klimatická kampaň organizovaná účastníky soutěže Zlínská CO₂ liga.

V rámci kampaně budou žáci připravovat například herní aktivity pro spolužáky, besedy pro veřejnost, klimatickou výstavu, anketu, nástěnku, informační letáček či jiné tematické aktivity dle vlastního návrhu. Cílem soutěže je, aby si žáci uvědomili a následně i sdělili ostatním, že k ochraně klimatu může přispět každý z nás a není to zas tak těžké. Při soutěži si žáci uvědomí, že všechno souvisí se vším - že jejich cesta do školy souvisí s táním ledovců v Antarktidě, nekvalitní okna ve škole či doma se záplavami v Bangladéši či přehrávání jejich oblíbeného CD s rozšiřováním světových pouští. A samozřejmě se dozví také to, co s tím mohou dělat.

Vyvrcholením kampaně bude Den pro klima - den bez CO₂. Tento den by se žáci a studenti měli snažit o co největší osobní úsporu CO₂. Společně potom vyhodnotí svůj přínos pro klima - například kolik emisí ušetřili tím, že přijeli do školy na kole místo autobusem, že si ráno nepustili televizi nebo že si ke svačině koupili místní jablka místo dovážených banánů.

Den pro klima proběhne v týdnu předcházejícím Světovému dni ochrany klimatu. Tento den je oficiálně stanoven na 24. října a v řadě států budou probíhat akce upozorňující na nebezpečí vzrůstající koncentrace CO₂ v ovzduší a na klimatické souvislosti.

Hana Machů

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu