Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Nadace ocení aktivity chránící životní prostředí


č. 2/2007, s. 32

Nadace Partnerství a Nadace Charty 77 vyhlašují jedenáctý ročník soutěže o Cenu Josefa Vavrouška. Cena je udělována jednotlivcům a má zviditelnit konkrétní aktivity ve prospěch životního prostředí, které se tak mohou stát příkladem pro další. Nominace do soutěže mohou lidé zasílat nejpozději do 15. dubna.

„Josef Vavroušek byl jako federální ministr životního prostředí jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy. Jako vůbec první například uspořádal setkání evropských ministrů svého resortu. Jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí,“ vysvětluje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Nominaci do soutěže, která nese Vavrouškovo jméno, přitom může zaslat kdokoli, stačí nejpozději do 15. dubna vyplnit elektronický formulář na webových stránkách Nadace Partnerství (www.nadacepartnerstvi.cz/vavrousek).

V loňském roce byla Cena Josefa Vavrouška udělena dvěma laureátům. První z nich získal in memoriam Jan Bouchal, známý propagátor bezpečnějších podmínek pro pražské cyklisty, který ironií osudu zahynul po srážce s automobilem, když se vracel na kole domů. Mnozí ho znali i jako schopného novináře, který upozorňoval na střety zájmů pražských politiků. Druhou z cen si odnesla ředitelka brněnského Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová za výjimečný přínos ekologickému poradenství v ČR a za prosazení unikátních modelových projektů v Hostětíně. Především její zásluhou dnes tato malá obec v Bílých Karpatech využívá výtopnu na biomasu, kořenovou čističku odpadních vod nebo solární kolektory na ohřev vody.

red.

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu