Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Pálava a sport


Jiří Matuška, č. 3/2006, s. 4-5

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Pálava je nejen místo výjimečné z biologického nebo přírodovědného hlediska, ale má výrazné postavení i ve vztahu ke sportovnímu využití. Na mnoha úrovních se zde setkáme s několika druhy sportů a sportovních aktivit. Pro jednoduchost je vhodné je rozdělit na ty, které se dotýkají chráněných rezervací nebo I. zóny CHKO nebo probíhají přímo v nich, a na ty další, situované do ostatního území CHKO.

Asi nejmasověji je v rezervacích zastoupena pěší turistika, která využívá desítky kilometrů značených a tradičních turistických cest, vedoucích převážně přes všechny kopce Pavlovských vrchů. V roce je tato aktivita rozčleněna od brzkého jara do pozdního podzimu, tedy téměř na celou polovinu roku. V podstatě ale není zásadně konfliktní, jak se nyní nově ukazuje, je mnohde i entomologicky žádoucí, protože narušuje souvislý travní drn. Bohužel zde ale po menšině neukázněných pravidelně zůstává množství odpadků.

Dalším sportem, který se nově dostává do zvýšeného zájmu, je cykloturistika. Dostatek map, ale mnohdy nepřesných, a výrazná potřeba cyklistů vyjet až na vrcholy vyvolávají konfliktní situace na Děvíně, Stolové hoře i na Svatém kopečku. Kvalitní cyklostezky podél Pálavy nabízejí cyklistické uspokojení a navíc ve všech směrech navazují na okolní, i rakouské trasy. V národní přírodní rezervaci Děvín-Kotel-Soutěska je vymezen také terén skály Martinka pro horolezení. V posledních letech pouze nejdéle na dva roky a na podzimní a zimní lezení, čímž je zajištěna účelná ochrana biotopu kolmých skal a jejich okolí. Využití dalších skal okolo nebo snad Soutěsky je pro ochranu přírody nežádoucí. V této rezervaci, ale i na Tabulové se zase pravidelně objevují padáky vyznavačů paraglidingu, kteří zcela vědomě porušují obecný zákaz tohoto sportu v národní přírodní rezervaci. Ochrana přírody zde opravdu nemá kam uhnout a tento sport zde povolit nemůže. Pokud se ale zájemci budou dál pokoušet o své zájmy, určitě narazí v terénu na stráž přírody, případně i policisty a budou se s nimi muset vypořádat. Zcela okrajově pak v rezervacích Pálavy můžete narazit na běžně užívaných cestách na místní běžce z atletického oddílu v Perné, kteří zde získávají kondici a kteří zde již několik let také organizují republikové závody v běhu do vrchu, dokonce i s jednou účastí běhajícího premiéra české vlády. A ve výčtu menšinových sportů z rezervací Pálavy pak musím zmínit i rádiové amatéry z mikulovského Radioklubu, který zde pravidelně již několik let a s potřebnou výjimkou na Stolové hoře vysílá do éteru a získává zde unikátní spojení. Na stejné lokalitě se taky můžeme setkávat s leteckými modeláři, kteří si na náhorní plošinu na zádech vynesou svoje modely a s nimi pak krouží nad krajinou. Všechny výše uvedené sportovní činnosti, mimo terénních běžců, zde provádějí zájemci, kteří v CHKO nebydlí a musí sem za svou zálibou dojíždět.

Naopak především místních se týkají zbývající sportovní zájmy. Nejčastější je asi fotbal, který je zastoupen ve všech deseti obcích v CHKO svými hřišti a areály, převážně na okrajích sídel. S ochranou přírody je třeba víc vázat hřiště v Klentnici, vklíněné do NPR Tabulová, Růžový vrch a Kočičí kámen, hřiště v Milovicích, které přímo sousedí s Přírodní rezervací Milovická stráň, a především pak hřiště v Sedleci, které hostí vzácné druhy slanomilných druhů rostlin a neumožňuje zásadní úpravy hřiště. Pro úplnost je pak třeba zmínit i areál sportovního jezdectví u Mikulova, který stále víc získává na významu a zájmu veřejnosti. A pro úplný výčet je třeba uvést i další jednotlivá sportoviště v Mikulově, tenisové kurty, sportovní halu, koupaliště a další plochy, které jsou ale umístěny do čtvrté zóny CHKO a nejsou ve střetu s ochranou přírody a krajiny.

Z tohoto shrnutí je zřejmé, že sport a Pálava mohou být vedle sebe, jde jen o to, jak některé sporty budou k Pálavě šetrné. Pálava si to jistě zaslouží.


RNDr. Jiří Matuška - vedoucí Správy CHKO Pálava, AOPK ČR

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu