Čtení na tyto dny

Chalupy

Nedoslýchavé chalupy
v soumraku
a povídají si
měděnkovými hlasy něco zšeřelého,
už velmi dávno zapomenutého.

Na plotě zvlhlá vůně léta visí -

Za humny chlad
a netopýr.

Přes obzor safírová pšenice se řine
z natrženého pytle tajemství - 

(Josef Suchý)

 

Operace rorýs


Petr Rejzek, č. 3/2006, s. 27

Takový název nese nová ochranářská kampaň, která má za cíl pomoci v ochraně hnízdišť rorýse obecného (Apus apus). Tento druh je dnes nejvíce ohrožen stavebními úpravami především panelových domů, kde hnízdí až 95 % současné rorýsí populace. To, co přináší lidem užitek v podobě zateplování panelových domů a nových střech, může pro tyto ptáky znamenat úplný zánik jejich hnízdišť v místě ventilačních průduchů, spár a výklenků. Přitom stačí jen minimální opatření, jako je ponechání otvorů, a rorýsi nebudou v ohrožení. Více informací lze nalézt na internetových stránkách Moravského ornitologického spolku (www.mos-cso.cz).

V rámci Operace rorýs se můžete zapojit nejen do ochrany rorýsů, ale můžete se také zúčastnit fotografické soutěže nebo informovat o prvních pozorováních z našich měst a vesnic. Úplně první zaznamenané pozorování je ze Záhlinic na Kroměřížsku, ale hlavní tah teprve začíná, a tak stačí jediné - sledovat oblohu a nahlásit první rorýse ornitologům z Moravského ornitologického spolku - středomoravské pobočky České společnosti ornitologické.

Rorýs obecný je přísně tažný druh. Zimuje v tropických oblastech Afriky jižně od Sahary. K nám se vydává na pouhé tři měsíce, aby tu vyvedl svá mláďata. Zůstává u nás nejkratší dobu ze všech tažných ptáků. Rorýs tráví většinu života ve vzduchu a při aktivním letu dosahuje rychlosti 90-200 km/hod. Je nejrychlejší z našich opeřenců. Udává se, že mladí rorýsi se po vylétnutí z hnízda celé dva roky nedotknou země. Ve vzduchu loví potravu, koupou se v dešti, spí a dokonce se na obloze i páří. Po dvou letech si pohlavně dospělí ptáci najdou svého druha či družku a začnou stavět hnízdo z materiálu, který pochytají ve vzduchu (peříčka, stébla, srst). Hnízdí pouze jednou za rok (hlavně květen-červenec) a nejčastěji snášejí 2-3 čistě bílá vajíčka, na nichž střídavě sedí oba rodiče.

Petr Rejzek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu