Čtení na tyto dny

Babyka

Zatloukala jsi srdce slavíků
jak hřebíky,
pouhým zvednutím řas,
do kmene babyky.

Obouruč musel bych
z oblohy strhnout zpěv,
kdybych vyčíst měl živici
jízečky sladkých dřev.

(Jindřich Zogata) 

 

Doporučujeme ke čtení

Máme mít starost o kyslík?

Jan Hollan, č. 4/2019, s. 6-7

Tragédie překotných výsadeb ovocných stromů v krajině

Martin Lípa, č. 4/2019, s. 21-23

Nechme les důstojně zemřít

David Veselý, č. 4/2019, s. 30, pro předplatitele

Vcházení do obrazů V – František Richter

Petr Halas, Jan Lacina, č. 4/2019, s. 40-43, pro předplatitele

Kůrovec – nechtěný škůdce nebo přirozená součást našich lesů?

Josef Kašák, Jiří Foit, Petr Martinek, č. 3/2019, s. 2-5, pro předplatitele

Lesnická ekonomika více méně pod politickým tlakem

Róbert Babuka, č. 3/2019, s. 6-7, pro předplatitele

Mezi špičkami ledovců

Ema Wayan Danielová, č. 3/2019, s. 29

Babylonské zmatení jazyků

David Veselý, č. 3/2019, s. 36

Operace rorýs


Petr Rejzek, č. 3/2006, s. 27

Takový název nese nová ochranářská kampaň, která má za cíl pomoci v ochraně hnízdišť rorýse obecného (Apus apus). Tento druh je dnes nejvíce ohrožen stavebními úpravami především panelových domů, kde hnízdí až 95 % současné rorýsí populace. To, co přináší lidem užitek v podobě zateplování panelových domů a nových střech, může pro tyto ptáky znamenat úplný zánik jejich hnízdišť v místě ventilačních průduchů, spár a výklenků. Přitom stačí jen minimální opatření, jako je ponechání otvorů, a rorýsi nebudou v ohrožení. Více informací lze nalézt na internetových stránkách Moravského ornitologického spolku (www.mos-cso.cz).

V rámci Operace rorýs se můžete zapojit nejen do ochrany rorýsů, ale můžete se také zúčastnit fotografické soutěže nebo informovat o prvních pozorováních z našich měst a vesnic. Úplně první zaznamenané pozorování je ze Záhlinic na Kroměřížsku, ale hlavní tah teprve začíná, a tak stačí jediné - sledovat oblohu a nahlásit první rorýse ornitologům z Moravského ornitologického spolku - středomoravské pobočky České společnosti ornitologické.

Rorýs obecný je přísně tažný druh. Zimuje v tropických oblastech Afriky jižně od Sahary. K nám se vydává na pouhé tři měsíce, aby tu vyvedl svá mláďata. Zůstává u nás nejkratší dobu ze všech tažných ptáků. Rorýs tráví většinu života ve vzduchu a při aktivním letu dosahuje rychlosti 90-200 km/hod. Je nejrychlejší z našich opeřenců. Udává se, že mladí rorýsi se po vylétnutí z hnízda celé dva roky nedotknou země. Ve vzduchu loví potravu, koupou se v dešti, spí a dokonce se na obloze i páří. Po dvou letech si pohlavně dospělí ptáci najdou svého druha či družku a začnou stavět hnízdo z materiálu, který pochytají ve vzduchu (peříčka, stébla, srst). Hnízdí pouze jednou za rok (hlavně květen-červenec) a nejčastěji snášejí 2-3 čistě bílá vajíčka, na nichž střídavě sedí oba rodiče.

Petr Rejzek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu